Informatie

Zandvliet en Callender nog zonder puntverlies

Hoofdklasse Provinciaal kampioenschap

Harry Zandvliet had na twee ronden de volle score en wilde deze natuurlijk tegen Radjen Kalloe handhaven. Radjen zal daarover anders gedacht hebben. Het werd een spannende partij, want Radjen liet zich na 8 zetten al vastzetten in een hekstelling, maar wel met 2 schijven op de lange lijn. Daarna begon het geruil op de andere vleugel (conform de theorie). Bij de 32e zet misten beide spelers een damzetje voor Harry, die enkele zetten later alsnog een damzetje nam, met schijfwinst. Daarbij kreeg Radjen echter ook een dam, maar deze kwam ongunstig te staan. Door een ongunstige schijf op 43 ging de partij verloren en behield Harry de volle score.
Voor Jeroen Kos gold hetzelfde als voor Harry. In zijn partij met Hans Tangelder probeerde Jeroen het centrum te bezetten, maar elke schijf die in het centrum kwam werd weg geruild. Zonder enig voordeel voor een van beide spelers liep de partij remise met daarmee het eerste verliespunt voor Jeroen.
De overige spelers hadden minstens al een verliespunt. Nico Leemberg en Harold Jagram hadden tot de 50e zet een gelijkwaardige stand. Nico speelde in het centrum en Harold zocht de kanten op waardoor Nico voordeel verkreeg. Dat voordeel werd steeds minder tot de partij remise liep.
Nizaam Muradin wilde zijn verlies tegen Harry Zandvliet compenseren, maar dat wilde Bonne ook, want hij had van Nico Leemberg verloren. Bonne zette Nizaam in een hekstelling, maar daar was de stand niet echt gunstig voor. Nizaam kwam er gemakkelijk uit. Enkele zetten later zette Bonne zijn stand wagenwijd open waardoor Nizaam naar dam kon combineren. De dam werd onnodig afgepakt, maar de overblijvende stand was toch verloren voor Bonne.

Promotieklasse
In deze klasse ging weer een partij niet door. Ratan Ganeshie kon wegens persoonlijke omstandigheden niet komen. Helaas werd vergeten om Leo van Teijlingen op de hoogte te brengen, maar Leo kon gelukkig meerdere partijtjes spelen.
Bas Baksoellah speelde tegen Frans Boers, die het centrum opzocht. Bas speelde er omheen en kon voordeel pakken toen Frans zijn voorpost verkeerd verdedigde. Met een 2 om 2 werd de verdediging verzwakt en kon Bas de schijf winnen. Toen Frans dacht door te breken naar dam bleek dat
Bas ook anders kon slaan. Toen gaf Frans op.
De andere partij ging tussen Marlon Mangroe en Jack Mondt. Daarin deed Jack twee keer een ruil, die Marlon net daarvoor deed. Dat leidde niet tot voordeel. Pas toen Jack een voorpost nam werd de gelijkwaardigheid doorbroken. Marlon kreeg licht voordeel, maar dat verdween weer. Het kwam weer terug, maar Marlon liet de kans liggen.

Voorronde A

Uit de partijen van Alexander Glogowski (deze keer tegen Chiel Overvoorde) blijkt dat hij nog ervaring moet opbouwen, want ook de derde partij ging uiteindelijk eenvoudig verloren. Het zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen dat de partijen ’s avonds worden gespeeld. Vermoeidheid speelt dan een rol, maar het is leuk dat hij de ervaring wil opdoen. Ga zo door Alexander.
Net als Jeroen en Harry had Hedwig Callender nog geen verliespunt. Deze ronde speelde hij tegen Nel Lindhout, die 1 verliespunt had. Hedwig deed weer een slechte opening (theoretisch gezien) door 19-24 en 18-22 te spelen, maar kwam er mee weg omdat Nel 22 weg ruilde. Ze ruilde veel naar achteren waardoor er tempivoordeel kwam voor Hedwig, maar daar tegenover kwamen de schijven van Hedwig in twee groepen te staan. Nel had een betere stelling, maar zag (helaas voor haar) een zetje, die niet goed was. Er werd een slagkeuze over het hoofd gezien waardoor de partij verloren ging. Hedwig bleef dus zonder puntverlies.
De derde partij ging tussen Parker Richardson en Joke van der Meijden. Beiden hadden 1 partij gewonnen en 1 partij verloren. Joke nam al snel de halve hekstelling in en hield deze lang in stand. Ze had nog even door kunnen gaan, maar verbrak de stelling met een 2 om 2. Daarna verkreeg Parker groot voordeel, maar werd toch tot remise besloten.

Voorronde B
In deze voorronde hebben de bovenste twee dammers al tegen elkaar gespeeld (remise) en de andere partij gewonnen. Porter Richardson speelde tegen Gerda van der Meijden. Gerda hield haar stand (piramide) goed in de gaten en Porter speelde meer ‘losjes’. Er kwam geen voordeel op bord totdat Gerda een schijf ging ‘verdedigen’ (zie diagram) waar ze de schijf beter had kunnen laten staan. Porter pakte het voordeel en won een schijf en daarna de partij. Parker kwam daarmee op 5.
Emy moest van Alex Kruyshoop winnen om op 5 punten te komen en had het geluk (waarom zo snel 46 -41 spelen?) dat Alex een damzetje over het hoofd zag. Een twaalftal zetten later maakte Alex een foutje, maar zag Emy dat wel. Zij won een schijf en verdedigde deze voorsprong met verve. Heel tactisch gaf ze deze schijf terug om daardoor sneller dam te kunnen halen. Toch kwam er een foutje bij de 55e zet, want ze sloeg verkeerd. Alex liet de remise glippen door op het verkeerde veld dam te halen.
Menno Kamminga en Wilfred Promes hielden de stand lange tijd in evenwicht. Pas bij de 44e zet ontstond voordeel toen Wilfred in het centrum speelde waar hij beter de vrije randschijf had kunnen spelen. Menno zette Wilfred klem en won een schijf. Wilfred kreeg nog één kans op remise, maar gaf nog een schijf in plaats van te sluiten. Met de partijen nog tegen Emy en Porter heeft Menno nog kans om bij de eerste twee te eindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.