Nieuws

Sranti neemt de leiding

Op 10 juli was de aftrap van de zomermatch DOS-Sranti. Gesteund door het thuispubliek, bestaande uit Amand Keultjes, Johan Pronk en Henk de Witt, deelde DOS de eerste klap uit: 8-4. Aan bord 1 versloeg Gerard Peroti in een solide partij Roy Blinker. Aan bord 2 van Sranti verscheen een oude bekende, Glenn Heerenveen. Glenn was eind jaren negentig nog enige tijd lid van DOS. In zijn partij tegen Rob Smits miste hij nog wedstrijdritme en na een fout in het vroege middelspel sloeg Rob toe. Aan bord 3 kwam DOS-speler Rolan van der Lugt sterk voor de dag. De openingsstudie van Rolan begint zijn vruchten af te werpen. Althans qua spel, want Rolan liet een gewonnen uit zijn handen glippen. Het werd nog erger want tegenstander Remon Kassels kreeg in het eindspel een buitenkansje en zoiets laat de getructe Remon niet lopen. Aan bord vier trof Rinus Neyndorff (DOS) Siegfried Hanenberg (Sranti). De twee hadden elkaar onlangs ook in het Delflandkampioenschap getroffen. Siegfried won toen en beroofde Rinus daarmee van een vrijwel zeker lijkend kampioenschap. Rinus vond het tijd voor revanche. Ook Rob de Blij en Egmond Blinker troffen elkaar onlangs in het Delflandkampioenschap. Rob werd Delflandkampioen en onderstreepte zijn goede vorm door Egmond wederom te verslaan. Aan het zesde en laatste bord speelden Chiel Overvoorde en Regie van West. Een spannende partij met onregelmatige schijvenverdeling en open gaten. Een partij kortom die uitnodigde tot een combinatieve beslissing. Het was Regie die toesloeg met een winnende damcombinatie.

De tweede wedstrijd tussen Sranti en DOS, gespeeld op vrijdag 19 juli in het Sranti-clubhuis, eindigde in een nipte 7-5 overwinning voor de Surinaamse Delftenaren. Hiermee werd revanche genomen voor 8-4 nederlaag in de openingswedstrijd. Aanvankelijk zag het er goed uit voor DOS. Chiel Overvoorde (DOS) plaatste een machtige voorpost waarop Egmond Blinker geen antwoord had: 0-2. Heve Bijnaar (Sranti) forceerde in het middenspel op handige wijze schijfwinst tegen Rolan van der Lugt en trok al snel de stand weer gelijk: 2-2. De stand van Glenn Blinker (Sranti) tegen Cees van Atten oogde krom, maar dat was gezichtsbedrog. Vanwege kleine combinatiedreigingen kon Cees zijn stand niet op de normale manier ontwikkelen. Een kleine doorbraakfinesse leverde Cees ineens een voordelig eindspel op, maar al spoedig werd de vrede getekend: 3-3. Siegfried Hanenberg (Sranti) maakte Mees van den Bosch al snel een schijf afhandig en leek probleemloos op de winst af te stevenen. Met een eenvoudige twee-om-twee ruil wist Mees de lange vleugel van Siegfried echter danig te verzwakken. Siegfried moest zelfs constateren dat er geen remise meer in zat: 3-5. Remon Kassels (Sranti) trok de stand weer gelijk. Met een mooie actie forceerde hij schijnbaar vanuit het niets een doorbraak op de korte vleugel van Jan Dekker: 5-5. Een tweede zege voor DOS leek in de maak, want Rinus Neyndorff (DOS) had met ijzersterk positiespel een huizenhoog gewonnen stand tegen Roy Blinker bereikt. Het damduiveltje ligt echter altijd op de loer, Roy kreeg middels een plakker plotseling een voordelig eindspel. Hij voerde de partij op fraaie wijze naar de niet meer verwachte winst.

De derde matchwedstrijd DOS-Sranti eindigde in 5-7. Hiermee hebben de Surinaamse dammers de leiding gepakt. Jan Dekker (DOS) verkreeg een prachtige positie tegen Glenn Blinker, maar na een fout in het middenspel pakte Glenn de winst. Remon Kassels (Sranti) dreigde met schijfwinst tegen Cees van Atten. Cees vond niet de verdediging, die er wel degelijk in zat, en Remon won voor de derde keer op rij. Mees van den Bosch (DOS) en Glenn Heerenveen speelden een avontuurlijke partij. In de open stelling had Glenn een verre voorpost op de korte vleugel van Mees. Een ongebruikelijk spelbeeld. De handigheid van Mees in dit soort posities gaf de doorslag, 2-0. Heve Bijnaar (Sranti) verkeert in goede vorm. Dat ondervond ook Nafta Rijgersberg: 2-0. Jan Eekhout (DOS) en Roy Blinker speelden een spannende klassieke partij waarin Jan de beste kansen had. Roy verdedigde zich echter nauwkeurig met remise als resultaat. Siegfried Hanenberg (Sranti) had niet zijn avond tegen Amand Keultjes. Al vroeg in de avond pakte Amand twee punten voor DOS. Alles zag er toen nog zonnig uit voor de Delftse dammers, maar zoals een vaderlandse dichter al wist: ‘Het kan verkeren.’

Op vrijdag 2 augustus ontvangt Sranti DOS, op woensdag 7 augustus is het weer DOS-Sranti en op vrijdag 16 augustus is de laatste ontmoeting. Het zomerprogramma van DOS wordt op woensdag 21 augustus afgesloten met een sneldamtoernooi met vele (geld)prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.