Nieuws

Sranti op matchpoint

In de zomerse dammatch tussen Sranti en DOS staan de Surinaamse dammers op matchpoint. Op vrijdag 2 augustus was de uitslag duidelijk: Sranti-DOS 8-4. Het was de derde achtereenvolgende zege voor Sranti, dat alleen de openingswedstrijd verloor. DOS kan nog een beslissingswedstrijd afdwingen, maar dan moeten de twee laatste wedstrijden gewonnen worden.
In de beginfase zag het er helemaal niet naar uit dat Sranti wederom aan het langste eind zou trekken. Cees van Atten (DOS) kwam drie(!) schijven voor tegen Siegfried Hanenberg, maar moest uiteindelijk in remise berusten. Mees van den Bosch (DOS) verkreeg een prachtige stelling tegen Sranti’s topscorer Remon Kassels. Mees versmaadde een combinatie die hem drie schijven winst zou opleveren, maar zijn tegenstander een dam. Bij analyse bleek dat de dam niet opgewassen was tegen de overmacht aan schijven. Dit alles uitrekenen achter het bord was een heel karwei, Mees besloot positioneel door te spelen. Remon toonde zijn kracht door in hachelijk positie steeds de enige verdediging te vinden, Mees blunderde en plotseling stond het 3-1, waar het ook 0-4 had kunnen zijn. Jan Eekhout (DOS) bouwde een mooie aanvalsstand op. Jan blunderde ook, maar deze keer glipte DOS door het oog van de naald. Tegenstander Glenn Blinker zag de drie om drie naar dam niet, waarna Jan zijn aanvalsstand uitbouwde en in het eindspel geen fout meer maakte: 3-3. Sranti-voorzitter Roy Blinker en DOS-nestor Jan Dekker schoven naar een regelmatige remise, 4-4. Heve Bijnaar (Sranti) bezorgde Chiel Overvoorde lastig spel middels een zogenaamde ‘binding’. Chiel wist zich niet uit de hachelijke situatie te bevrijden en Heve bezorgde Sranti opnieuw de voorsprong: 6-4. Rinus Neyndorff (DOS) verkreeg een fraaie ogende centrum-flankaanval maar tegenstander Egmond Blinker had slim de klemzet in de stelling gebracht. Toen Rinus een belangrijke schijf op zijn lange vleugel wegruilde, sloeg Egmond toe via het klemzetgebeuren. Hij nam een ruil met tijdelijk schijfverlies, maar had goed gezien dat die schijf wel weer terug kwam, terwijl hij op termijn door Rinus’ verzwakte lange vleugel ging. Eindstand 8-4.
Na vier van de zes wedstrijden is het beeld van de krachtsverhoudingen duidelijk. De DOS-ers bouwen hun positie in het algemeen beter op, maar de Sranti-spelers zijn tactisch geslepener. Dit maakt de uitslag van elke wedstrijd volstrekt onvoorspelbaar. Sranti staat op matchpoint en heeft aan een gelijkspelletje genoeg om de Trofee binnen te halen. Maar het is allerminst zeker dat dit ook gaat gebeuren.
Eerstvolgende wedstrijd op woensdag 7 augustus a.s. in het DUWO Denksportcentrum, aanvang 20.00 uur.
Alle uitslagen, stand, topscorers zijn te vinden op Toernooibase, klik op DOS-Sranti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.