Informatie

Provinciaal Kampioenschap is van start gegaan!

Het Kampioenschap is op dinsdag 12 maart begonnen. Die avond werden niet alle partijen van de 1e ronde gespeeld, want er werden twee bekerfinales (Nelis Caffa Super Cup en die van de Harry de Hardt Bokaal, DC Hofstad) gespeeld, één partij zou op vrijdag 15 maart worden gespeeld en de vrouwen van Scheveningen moesten nog een uitwedstrijd spelen voor de derde klasse van de ZHDB-competitie.
De Promotieklasse was nog niet vol, want er ontbrak een dammer. Frans Boers meldde zich aan en qua rating paste hij precies op deze plaats.
Net als vorig jaar wordt een voorronde A en B 5 partijen gespeeld. Daarna worden de groepen in drie klassen van vier dammers omgezet.
De nummers 1 en 2 van voorronde A en B gaan naar de Eerste Klasse.
De nummers 3 en 4 van voorronde A en B gaan naar de Tweede Klasse.
De nummers 5 en 6 van voorronde A en B gaan naar de Derde Klasse.
Partijen uit de voorronde blijven staan voor de partijen in een Klasse. Bijvoorbeeld: de uitslag van 1 – 2 van groep A blijft staan voor de uitslagen voor de Eerste Klasse. Er worden dan vijf ronden gespeeld voor de groepen en twee ronden voor de Klassen.


Hoofdklasse

Er is geschoven in het oorspronkelijke rooster om rekening te houden met de partijen, die nog niet konden worden gespeeld. Daarvoor zijn ronde 1 en 2 omgedraaid met als gevolg dat de dammers met de hoogste rating gelijk tegen elkaar moesten spelen. Nico Leemberg liet zich al snel opsluiten op zijn rechtervleugel. Daarvan maakte Jeroen Kos goed gebruik, want zijn voordeel nam geleidelijk toe en werd winnend toen een 2 om 2 tot schijfwinst leidde.
Dat voordeel werd niet meer weggegeven en na een 4 om 4 gaf Nico op. Bonne Douma speelde tegen Hans Tangelder waarin hij het centrum opzocht. Hans speelde er omheen en probeerde daarna ook naar het centrum te gaan, maar dat werd hem door Bonne moeilijk gemaakt met een ruil. Toen beide spelers achter een schijf liepen en sloegen werd de stand zodanig veranderd dat de schijven van Bonne los kwamen te staan en van Hans mooi gesloten. Het leverde Bonne tempivoordeel op en later voordeel in de partij, maar dat voordeel viel weer weg . De sterkere voortzetting zou echter geen winst hebben opgeleverd.
Harry Zandvliet en Nizaam Muradin speelden hun partij een week eerder vooruit. In hun partij werd de strijd om het centrum gespeeld, maar deze duurde niet lang want Harry kon bij de 12e zet al een combinatie uitvoeren. Harry won een schijf en dreigde een tweede te winnen, maar dat kon Nizaam voorkomen. De partij ging verder totdat een twaalftal zetten later zetcontrole vergat. Voordat de 3 om 3 met doorbraak werd uitgevoerd, gaf Nizaam op

Promotieklasse
In deze klasse werden 2 partijen gespeeld, want de partijen Marlon Mangroe – Ratan Ganeshie (speelt buiten mededinging mee, want geen lid van de ZHDB) en Jack Mondt – Frans Boers worden later gespeeld. Helaas heeft Wynton Meijer zich zaterdagavond teruggetrokken waardoor de gespeelde partij Bas Baksoellah – Wynton Meijer 2-0 vervalt.
Jeremy Pauwels en Leo van Teijlingen hielden hun partij in evenwicht. Beide spelers hadden op hun linkervleugel meer schijven dan hun tegenstander. Bij de 16e zet dreigde Jeremy Leo op te sluiten, maar kon Leo dat met een grote ruil voorkomen. Toen Jeremy een voorpost innam verkreeg Leo voordeel, maar dat was niet veel en verdween na een zestal zetten. Toch kwam het voordeel terug en werd zelfs groot, want Jeremy had niets aan zijn voorpost (geen dreiging). Leo ging echter op de 44e zet de verkeerde kant op waardoor het weer nagenoeg gelijk werd. In het eindspel liep Leo achter twee schijven  en kon Jeremy met een plakker doorbreken naar dam (toch voordeel van de voorpost !). Leo kreeg nog kleine kansjes op remise, maar liet deze liggen.

Voorronde A

Op maandag 11 maart werd de partij tussen Joke van der Meijden en Nel Lindhout bij Scheveningen vooruit gespeeld. De opening ging aan beide kanten goed, maar Joke vergat om bij de 16e zet om een gaatje te dichten. Nel kon daardoor met schijfwinst doorbreken naar dam. Joke had de dam met een ruil kunnen voorkomen, maar deed dit niet. Daardoor werd het voor haar steeds moeilijker en ging de partij verloren.
Op dinsdag speelden Alexander Glogowski en Parker Richardson tegen elkaar. Voor zover ik me herinner liep Alexander in een zetje. Helaas is de partij niet ingevoerd zodat daarover verder niets kan worden geschreven.
Hedwig Callender speelde tegen Chiel Overvoorde, ook omdat ronde 1 en ronde 2 waren omgeruild. Hedwig rukte gelijk in het centrum op en kon als snel positioneel voordeel pakken omdat Chiel een ‘vertraagde’ ruil nam. Hedwig maakte het Chiel makkelijker door hem meer ruimte te geven waardoor het voordeeltje verdween. Toen Hedwig de rand opzocht kwam Chiel in het voordeel en dat kostte Hedwig een schijf. Chiel speelde het voordeel niet goed uit . Hedwig nam een mooie combinatie, maar ging naar het verkeerde damveld. Dat benutte Chiel niet, maar hij pakte wel de dam af (duurder). De partij ging nog een tijd door totdat Chiel opgaf in een gelijkwaardige stand. Hij zag er geen gat meer in.

Voorronde B
Voor deze klasse werden op dinsdag twee partijen gespeeld en op donderdag een partij. Van de laatste partij, Gerda van der Meijden – Menno Kamminga 1-1 is de notatie niet verwerkt in Toernooibase.
Emy van den Berg mocht dit toernooi tegen Wilfred Promes beginnen. Beide dammers gingen naar het centrum waarbij Wilfred een kettingstelling aan beide kanten afbrak. Na de tweede ruil deed Emy een verkeerde zet, maar dat zag Wilfred niet. Hij speelde een 2 om 2 zonder eerst een schijf te geven. Daarna werd de partij klassiek met maar een tempoverschil van -/- 1. Bij de 39e nam hij een ruil, die hem de partij kostte omdat hij de redding bij de 41e zet niet zag. Bij dezelfde 39e zet had Wilfred een winnende combinatie kunnen uitvoeren.
Alex Kruyshoop en Porter Richardson speelden de andere partij op dinsdagavond. Porter nam risico door een voorpost te nemen waardoor de partij spannend werd. Porter verdedigde niet voldoende, maar dat gold ook voor de aanval van Alex totdat de schijf werd weggeruild. Daarna bleef de stand lang gelijkwaardig totdat Alex een verkeerde gaatje maakte. Porter gaf Alex geen kans meer en won de partij.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.