Informatie

Orie en Zandvliet op koers voor de titel

Francis Tholel probeerde in de partij tegen Devanand Orie een sterk centrum op te bouwen. Devanand voorkwam dat en zette Francis (tijdelijk) vast in een halve hekstelling, die hij zelf direct weer afbrak. Daarna maakte Devanand de partij klassiek (Francis had tempivoordeel: vijf), maar daar zat geen voordeel in. Francis brak de stand af en ging in de aanval, maar deed toen de verkeerde zet. Devanand ging minimaal een schijf winnen, maar zover kwam het niet, want Francis gaf al op.
Radjinder Jharap naam tegen Frits Luteijn al snel een voorpost in. Deze werd verdedigd en na twaalf zetten wikkelde Radjinder de schijf zelf af. Frits had toen een zwaar bezette rechtervleugel. Dat werd al snel gecorrigeerd, mede door een ruil van Djin. Toen enkele zetten later Frits een hekstelling voorkwam, ruilde hij naar voren waardoor een schijf verloren ging. Djin had misschien sneller kunnen winnen als hij later een zetje had genomen, maar deed dit niet waardoor de partij langer duurde. Nu had Frits nog een kansje op remise, maar lukte dat niet omdat hij met zijn dam te lang op dezelfde lijn bleef.
Arend van Beelen was al snel gedwongen om vooral op zijn rechtervleugel te spelen. Nico Leemberg bezette het centrum en zijn rechtervleugel. Toen Nico bij de 25e zet achter een schijf liep verkreeg Arend voordeel, want Nico kreeg een verre voorpost. Arend wachtte een tijdje af, maar kon de schijf niet winnen en ruilde deze daarom weg. De stand was weer gelijk totdat Arend een positioneel foutje maakte, maar deze werd niet afgestraft. Nico kreeg voordeel, maar niet winnend.
Harry Zandvliet probeerde tegen Bas Baksoellah tempivoordeel op te bouwen en kreeg van Bas de gelegenheid om het te doen. Dat voordeel liep op naar twaalf met een sterke stelling voor Harry en een zwakke voor Bas. Harry liet echter twee kansen op groot voordeel liggen, waarvan één winnend. Daarna was er geen kans meer.
Bij Piet Rozenboom en Bonne Douma ging de strijd niet echt om het centrum, maar er omheen. Daarbij werd zodanig geruild dat beide dammers niet konden spreken van een sterke opstelling. Er waren geen piramides en driepootjes waren ook zeldzaam. Beide spelers kregen een kans op winst, maar pakten deze niet. Bonne liep bij de 40e zet naar veld 23, die verloren zou zijn gegaan als Piet een driepoot had gevormd met 44-40. Bonne had schijfverlies niet kunnen voorkomen. Piet speelde anders (ruil met 30-24 waardoor Bonne winnend kwam te staan. Bonne deed daarna de goede zetten, maar miste de combinatie. Daarna was er nog wel kans op voordeel, maar geen winstkans.

 Francis Tholel    Devanand Orie   0 2   Partij
 Radjinder Jharap    Frits Luteijn   2 0   Partij
 Nico Leemberg    Arend van Beelen   1 1   Partij
 Harry Zandvliet    Bas Baksoellah   1 1   Partij
 Piet Rozenboom    Bonne Douma   1 1   Partij  

Wegens ziekte van Ron de Vaal kon de partij tegen Gerard Peroti niet doorgaan.

Ratan Ganeshie verkreeg tegen Leo van Teijlingen een grote piramide in het centrum, maar toen een stukje werd afgebroken stond hij opgesloten in de hekstelling. Leo is blijkbaar nog niet erg goed in de handhaving daarvan, want hij gaf Ratan een eenvoudige ruil om eruit te komen. Ratan pakte de kans en kon weer gaan opbouwen. Er kwam nog wel licht voordeel voor Ratan op het bord, maar dat was onvoldoende voor de winst.
Marlon Mangroe bouwde tegen Harold Jagram een groot tempivoordeel op, want na twintig zetten was dit voordeel al tien en werd later zelfs twaalf. Harold wachtte rustig af en haalde met een twee-om-twee de voorste posten van Marlon weg waardoor het voordeel nog maar zeven was. Marlon dacht bij de 45e zet lang na en speelde toen een offer om Harold vast te zetten. Dit was niet winnend, want Harold kon er nog een schijf naar toe brengen en met een tegenoffer uit de problemen komen. Met een tweede offer brak hij door naar dam en werd het remise.
Johan Pronk en Nerin Bisseswar maakten er een lange avond van, want hun partij eindigde als laatste. Twee dammers, die vaak een voorpost op het bord hebben, speelden dus tegen elkaar. Beiden hadden bij de 16e zet zo’n voorpost, maar dat was maar een zet het geval, want die van Johan werd weg geruild. Later vergat Nerin even de verdediging van zijn voorpost, want hij ging met een ruil in het centrum ook naar voren. Johan kon groot voordeel pakken, maar probeerde het anders en dat
lukte niet. Toen Nerin even later nogmaals hetzelfde veld betrad was dat voorbarig, want nu stond zijn verdediging te ver weg. Johan maakte het zichzelf daarna moeilijk om te winnen, want in een zeven-om-vijf had hij Nerin kunnen dwingen om de weg naar de dam vrij te maken. Toen hij dat niet deed moest hij later een schijf geven om door te lopen. Toch kreeg hij meerdere winstkansen (Nerin haalde op de verkeerde plek dam), maar pakte deze niet. Bij de laatste mogelijkheid kon Nerin
profiteren van de verkeerde zet waardoor het een drie-om-een werd.
Met drie remises veranderde er niets aan de stand.

Bekijk stand/uitslagen van ronde:   1   2   3   4   5   6   7
    Alle uitslagen    Partijen   Toernooizaal    Disclaimer    Mededeling    
 Ratan Ganeshie    Leo van Teijlingen   1 1 Partij
 Marlon Mangroe    Harold Jagram   1 1 Partij
 Johan Pronk    Nerin Bisseswar   1 1 Partij  
 Gerard Peroti   Ron de Vaal       

Met de afwezigheid van Hanny en Ron de Vaal ging de partij Andries van der Wal – Hanny ook niet door. Hanny moet nu alle drie partijen inhalen, maar heeft daar tot 22 augustus de tijd voor.
Jeroen Neve speelde deze ronde tegen Nico Pronk. Er werd al snel drie keer geruild, maar toen een vierde nodig was, deed Nico dat niet. Jeroen kreeg toen de kans om Nico in de hekstelling op te sluiten en deed dat zonder schijven op de lange lijn. Nu was de vraag: wie is het beste in een hekstellingpartij. Jeroen had geen overwicht op zijn rechtervleugel, maar kreeg wel enkele kansen om groot voordeel te pakken. Door verkeerde keuzes van beide kanten wisselden de kansen op winst voor Jeroen en remise. Toen Nico de beste kans had op remise, liep hij achter een schijf en dat was op dat moment niet goed waardoor de partij voor hem verloren ging.
John Kolstee vertelde voorafgaande aan de partij dat hij bij DC Den Haag nog niet had gewonnen van Hedwig Callender (wat niet waar was, red.). Beide spelers begonnen voorzichtig aan de partij zonder veel af te ruilen. Hedwig vergat bij de twaalfde zet blijkbaar de zetcontrole, want hij gaf eenvoudig een twee-om-drie weg. Hij had nog wel enige compensatie omdat zijn schijven verder naar voren stonden. Toen Hedwig een tiental zetten later een groot gat in zijn stand bracht, zag hij niet dat John na een zet op twee manieren kon combineren. Hij was op dat moment net naar het toilet waardoor John extra lang moest wachten. Hedwig pakte de verkeerde variant, want hij had een schijf kunnen offeren. Hij stond al verloren, dus maakte het eigenlijk niets uit. John kon zonder schijfverlies doorlopen naar dam waardoor de (eerste) overwinning binnen werd gehaald.
Wynton Meijer en Wilfred Promes hadden geen zin om af te ruilen waardoor de 40 schijven wat langer op bord bleven. Daarna werd de linkervleugel van Wilfred vastgezet. Dit was niet zo erg, want hij kon zich daaruit ruilen. Dat was zelfs niet nodig, want Wynton deed het zelf. Wilfred kreeg een kans op winst, maar deze was lastig te zien. Enkele zetten later overzag Wynton een combinatie en liep de partij remise.

 Jeroen Neve    Nico Pronk   2 0 Partij
 Hedwig Callender    John Kolstee   0 2 Partij
 Wynton Meijer    Wilfred Promes   1 1 Partij  
 Andries van der Wal   Hanny de Vaal-Kokshoorn       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.