Informatie

Zandvliet als koploper de zomerstop in

Devanand Orie en Bonne Douma maakten van hun partij een klassieke partij waarbij het verschil in tempi niet groot was. Daarbij werd de linkervleugel van Devanand en de rechtervleugel van Bonne vastgezet. Devanand verkreeg voordeel, want Bonne moest een slechte voorpost nemen omdat hij geen andere goede zet had. Devanand pakte de schijfwinst te snel, maar Bonne zag de remisevariant niet. Bonne had het geluk dat Devanand daarna niet de sterkste zetten deed en kwam ook in een winnende stand te staan. Ook hij speelde toen te snel op de winst en sloeg tijdens de combinatie niet volgens de regels. De stand was ongeacht de verkeerde slag nagenoeg gelijk. De partij liep toen remise.
In de partij tussen Bas Baksoellah en Piet Rozenboom bouwde Piet een piramide in het centrum en speelde Bas op een zetje. Dat zetje kwam in de partij en werd uitgevoerd, maar leidde niet tot voordeel. De overblijvende stand was gunstig voor Piet, maar hij liet het voordeel teniet gaan. Daarna was de partij gelijkwaardig.
Arend van Beelen en Harry Zandvliet speelden een aparte partij, want het leek erop dat beide spelers niet wilden ruilen. Het centrum en de rechtervleugel van Arend werden door beide spelers vastgezet, waarbij de stand gelijkwaardig bleef. Toen Harry een verkeerde zet deed had Arend een diepe combinatie, maar zag deze niet. Toen kwam hij slecht te staan en liep hij vast. Als enige verloor Arend deze ronde zijn partij.
Frits Luteijn en Nico Leemberg speelden een solide partij waardoor er geen voordeel op het bord kwam, behalve in het eindspel. Nico moest een schijf geven om door te breken toen er tot remise werd besloten. Frits had wel voordeel, maar niet winnend.
Francis Tholel en Radjinder Jharap streden om het centrum. Daarna nam Francis een voorpost, die goed te verdedigen was en pakte het centrum om deze voorpost nog beter te kunnen verdedigen. Daarbij verkreeg Francis langzamerhand meer (licht) voordeel. Dat draaide om, maar Radjinder pakte het niet op.
De data voor de 5e en 6e ronde zijn niet vastgesteld. Het is de bedoeling dat de Hoofdklassers zelf regelen wanneer deze partijen worden gespeeld. Zij hebben daarvoor de tijd tot 20 augustus 2022.

 Devanand Orie    Bonne Douma (1043)  1 1   Partij  
 Bas Baksoellah (999)   Piet Rozenboom (1025)  1 1   Partij
 Arend van Beelen (984)   Harry Zandvliet (1069)  0 2   Partij  
 Frits Luteijn (1364)   Nico Leemberg (1108)  1 1   Partij
 Francis Tholel (1194)   Radjinder Jharap (1221)  1 1   Partij

Johan Pronk kon tegen Marlon Mangroe al bij de zestiende zet een ‘geliefde’ voorpost innemen. Marlon liet deze voorpost staan en dat werd hem fataal, want Johan kon, als gevolg van een verkeerde zet van Marlon, naar dam combineren. Johan zette daarna zijn dam veilig en kon een twee om drie nemen, maar gaf eerst een schijf weg waardoor het zetje er niet meer was. Op dat moment gaf Marlon op. Het is mogelijk dat de notatie onduidelijk was of dat beide spelers niet zagen dat de benodigde schijf werd verplaatst. Het blijft dus nog steeds belangrijk om pas op te geven als het zetje is uitgevoerd!
In de partij tussen Harold Jagram en Gerard Peroti ging de strijd om het centrum. De stand bleef gelijkwaardig tot de 43e zet toen Gerard met de verkeerde zetten verdedigde op zijn linkervleugel. Hij ging naar zijn tegenstander toe waar hij beter had kunnen wachten. Gerard kwam nog bijna op dam, maar dat kostte te veel schijven waardoor de partij verloren ging.
Ron de Vaal en Ratan Ganeshie hielden de stand lange tijd in evenwicht. Pas bij de 44e zet werd het spannend, want de schijven van Ratan kwamen ongunstig te staan. Ron sloot Ratan op en had de winnende zet kunnen spelen. Hij speelde deze niet waardoor Ratan twee mogelijkheden kreeg om te ruilen en zich vrij te spelen. Door positioneel verkeerde zetten draaide
het voordeel om, maar liet ook Ratan dit liggen. Ratan was eerder op dam waardoor hij twee schijven van Ron bedreigde. Ron had dit toe kunnen laten door zelf twee keer achter een schijf te lopen, maar dacht waarschijnlijk dat hij het anders kon oplossen naar remise. Dat was echter een vergissing. Ratan verkreeg overmacht en won de partij.
Nerin Bisseswar en Leo van Teijlingen bouwden rustig op zonder veel af te ruilen. Toen de opbouw was afgerond ruilde Nerin naar een voorpost, welke 8 zetten later door Leo werd weg geruild. Enkele zetten later dreigde Nerin met een damzetje waardoor Leo een schijf verloren moest laten gaan. Leo bracht het zetje echter direct weer terug waardoor het offer voor niets was. Leo gaf de partij daarna op.
In deze klasse werden alle partijen gewonnen en verstevigden Ratan Ganeshie en Harold Jagram hun positie. Johan Pronk volgt nog, want hij heeft een inhaalpartij tegen Ron de Vaal.

 Johan Pronk (971)   Marlon Mangroe (955)  2 0   Partij
 Harold Jagram (984)   Gerard Peroti (969)  2 0   Partij
 Ron de Vaal (815)   Ratan Ganeshie (945)  0 2   Partij
 Nerin Bisseswar (776)   Leo van Teijlingen   2 0   Partij

Wynton Meijer en Hedwig Callender speelden een goede partij, want er werd geen ‘slechte’ voorpost ingenomen en er werden positioneel goede zetten gedaan. Wynton bouwde een oostblok op en nam direct de twee om twee. Bij de 22e zet nam Wynton een ruil waardoor hij wat minder kwam te staan. Hedwig voorkwam de tweede ruil niet waardoor het weer gelijkwaardig werd. Daarna werd de notatie onduidelijk, want Hedwig vergat enkele zetten te noteren. Deze zetten zijn nog gereconstrueerd, maar daarin komt wel een zetje, dat waarschijnlijk niet in de stand heeft gezeten (zetten omgedraaid?). Wynton liep vast en verloor de partij.
Er waren voor deze ronde nog twee mannen in deze klasse, die nog geen punt hadden verloren. Zij speelden deze ronde tegen elkaar. John Kolstee werd al snel door Jeroen Neve in een halve hekstelling genomen. Twee zetten daarna nam Jeroen een verkeerde ruil waardoor de halve hekstelling hem nu juist tegenwerkte. John combineerde naar dam en won daarbij ook een schijf. Jeroen had het geluk dat John de dam niet goed verdedigde waardoor deze verloren ging met daarna evenveel schijven voor beide spelers. Daarna was de partij lange tijd gelijkwaardig. In het eindspel vergat Jeroen te ruilen en liep hij met de verkeerde schijf door. Daarna ging een schijf verloren en brak John door naar dam. John heeft nu 8 punten uit 4 partijen en een ruime voorsprong.
Nico Pronk nam tegen Andries van de Wal al snel een voorpost in. Deze werd al snel door Andries weg geruild. Nico kreeg een kans op winst, maar dat was lastig te zien (zie diagram). Hij deed deze zet niet waardoor de stand weer gelijkwaardig werd. Later in de partij nam Nico Andries in een hekstelling en kreeg Nico nogmaals een kans op de winst. Hij nam echter een 2 om 2 waardoor Andries gemakkelijk uit de hekstelling kwam. Drie keer was deze keer geen scheepsrecht en toen Nico onnodig een schijf gaf (zag hij een zetje?) kwam Andries in een winnende stand, maar gaf deze gelijk weer weg. Resultaat: remise.
Ook in de partij tussen Wilfred Promes en Hanny de Vaal kwam zelf meer dan scheepsrecht voor. Hanny had een sterk blok gevormd op haar linkervleugel. Zij had daarmee vier keer kunnen combineren, maar twee keer had ze de verkeerde zet gedaan om de mogelijkheid vast te houden. Pas na de vierde keer (nu wel met de juiste stand) maakte zij gebruik van de stand, maar niet naar dam, maar schijfwinst. Daarmee verkreeg ze ook een doorbraak en later de winst. Wilfred miste nog wel de kans op remise of zelfs winst.

 Wynton Meijer (765)   Hedwig Callender (773)  0 2   Partij  
 John Kolstee (767)   Jeroen Neve (724)  2 0   Partij
 Nico Pronk (572)   Andries van der Wal (712)  1 1   Partij
 Wilfred Promes (488)   Hanny de Vaal-Kokshoorn (648)  0 2   Partij  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.