Nieuws

Frits Luteijn, van damprof tot programmeur en penningmeester

Frits Luteijn, van damprof tot programmeur en penningmeester (door Fred Ivens)

Frits Luteijn was in de periode 1972-1986 full-time damprofessional. “Daar viel geen rooie cent mee te verdienen.” Hij was onder meer medewerker van de voormalige Haagse dagbladen Haagsche Courant, Het Binnenhof en Het Vaderland. Hij schreef een boek over het zogeheten Drost-systeem en vertaalde uit het Russisch (‘Zin voor zin met behulp van een woordenboek’) boeken van de Sovjet-sterren Iser Koeperman en Vladimir Agafonov.


Thans werkt Luteijn nog enkele dagen in de week als programmeur. Behalve voorzitter van de Schiedamse topclub Van Stigt Thans is hij ook de beheerder van een belangwekkende website.

Luteijn fungeert tevens sinds 2007 als penningmeester van de internationale dambond (FMJD), waarin hij samen met president Harry Otten (de weerman) en secretaris Frank Teer een prominent Oranje-trio vormt. Hij bezocht landen als China, Brazilië en Mali, wat echter geen snoepreisjes waren. “Allemaal uit eigen zak betaald. Jarenlang moest er dik geld bij. Toen ik begon waren de uitgaven vier keer zo hoog als de inkomsten. Vooral dankzij de missies en contacten van Otten, zoals met Hein Verbruggen van SportAccord (de organisatie van niet-Olympische sporten) zijn de inkomsten inmiddels twee, drie keer zo hoog als de uitgaven. De topspelers hebben in 2011 net zoveel verdiend als in de tien jaar ervoor. We hebben thans 55 aansloten landen, waarvan veertig die hun contributie betalen. China is in opkomst en let ook op Brazilië. Een gigantisch potentieel is voorhanden. In tegenstelling tot in Nederland gaat het in de wereld thans ontzettend goed met dammen.“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.