Informatie

Blindsimultaan Erno Prosman 7 april 2012 NK Algemeen Heerhugowaard

Verslag oefenblindsimultaan 7 april 2012 NK Algemeen Heerhugowaard

Erno Prosman (bijna) klaar

Naast al het mentale geweld van het NK Dammen dat op de 1e verdieping werd uitgevochten, wilde Erno Prosman ter voorbereiding van zijn poging om het wereldrecord blindsimultaandammen te verbeteren ook tegen 15 dammers ‘oefenen’. We moeten eerlijk toegeven dat het deelnemersveld een hoog SNA gehalte had, maar dit betekende niet dat ze Erno wilden sparen. Integendeel.
Na verschillende passende plekken te hebben geprobeerd in het hotel, bleek de enige lokatie die in aanmerking kwam vanwege een goed bereik per telefoon: een WC in de kelder. Ok, het was wel een hele sjieke WC, maar toch. Erno kon hier wel heerlijk rustig zitten en, handig, na 5 minuten stil zitten ging het licht vanzelf uit.

Ongeveer boven hem zaten de 15 deelnemers om 10:00 uur klaar om de strijd aan te gaan. Erno had de spelers op zijn manier verdeeld en hij was duidelijk goed voorbereid; elk bord kreeg een eigen opening en al snel een eigen spelbeeld. Natuurlijk is het hele lange zit, want na een paar ronden ging het tempo iets omlaag en moest men lang wachten voordat men de volgende zet mocht doen. Maar ja, dat bood de mogelijkheid om even bij de grootmeesters van het NK te gaan kijken, want daar was het letterlijk spanning en sensatie vanwege blundertjes en ook de vermaledijde klok die ook een invloed heeft op de resultaten op dit NK.

Erno ploeterde ondertussen voort en was ook zichtbaar via de webcam op het grote scherm in de analysezaal. Er waren wat mensen die totaal geen idee hadden wat er precies gebeurde en medelijden kregen met zoveel leed. Erno zat op dat moment letterlijk met zijn handen in het haar. Met reden, want hij was al snel in een verrassende combinatie gelopen tegen de jonge Timo Kuipers en ook de nestor Theo Tesselaar wist een combinatie naar dam te nemen en stond Erno al 0-4 achter.

Hierna ging hij echter vol in de aanval en wist hij het initiatief op veel borden naar zich toe te trekken. Al snel begon hij overwinningen te boeken en kwam hij op voorsprong. De dag sleepte zich voort en ondertussen werd aan het einde van de middag het stampotbuffet al klaar gezet. Heerlijke boerenkool met worst, hutspot en zuurkool met klapstuk. Met de inwendige mens versterkt kon men er weer tegenaan, want het zou nog uren duren. De vermoeidheid begon echter bij iedereen op te spelen. Mitchel Mensinga wist met veel strijdlust een punt te veroveren en ging toen snel met een wit gezicht naar huis. Coen Jong was onnavolgbaar en in een combinatierijke stand wist hij er nog een remise uit te slepen. Bij Guido Verhagen bleek dat Erno ook menselijk was, want hij gaf de verkeerde zet door en verloor prompt twee schijven en gaf op. Bij Ivo de Jong was een ‘echte’ partij op het bord verschenen en moest Erno vandaag ook erkennen dat van Ivo niet te winnen is. Ivo was natuurlijk de sterkste tegenstander van vandaag.

Heel laat op de avond bleef er nog 1 partij over die door de massaal toegestroomde dammers werd gevolgd. Roy Coster had een enorm lastig eindspel op het bord gekregen die hem mogelijk nog remise kon opleveren. Erik Hoogendoorn (de zetdoorgever) en Bertus Groot (de arbiter) hielden alles goed in de gaten. De spanning was om te snijden, maar nar ruimt 13.5 uur dammen wist Erno toch nog voor een verrassing te zorgen. “Typisch een grootmeester truuk”, zei Roy met een glimlach, want hij kon het wel waarderen dat hij via de tric-trac lijnen toch nog in een val werd gelokt.

Helaas voor Erno heeft hij door de einduitslag 20-10 niet de vereiste 70% gehaald, maar het was wel een enorm goede oefening voor hem en iedereen is er van overtuigd dat hij in juli zeker een grote kans maakt. Wij weten het zeker.

Na afloop (om 23:30) analyseerde Erno nog even de partijen die hij gespeeld had. Ik denk dat het hielp om weer te ontspannen.

Uitslagen

Erno Prosman – Roy Coster 2-0
Erno Prosman – Timo Kuipers 0-2
Erno Prosman – Guido Verhagen 0-2
Erno Prosman – Dave Bleeker 2-0
Erno Prosman – Mitchel Mensinga 1-1
Erno Prosman – Ritchie Wijnker 2-0
Erno Prosman – Hans van der Veen 2-0
Erno Prosman – Theo Tesselaar 0-2
Erno Prosman – Ivo de Jong 0-2
Erno Prosman – Coen Jong 1-1
Erno Prosman – Rick Hartman 2-0
Erno Prosman – Frans Groot 2-0
Erno Prosman – Jan Groeneweg 2-0
Erno Prosman – Dick Dam 2-0
Erno Prosman – Wiebren de Vries 2-0

Bron: www.nkdammen2012.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.