Informatie

De Groot legt druk bij Malahé

Pertap Malahé kon vanwege familieomstandigheden niet spelen op donderdag 23 maart. Zijn partij tegen Hans Zandvliet wordt later ingehaald.
Frans Teijn en Bonne Douma begonnen hun partij rustig. Er werd wat afgeruild waardoor ruimte ontstond om te spelen. Toen dat wat minder werd gaf een 2 om 2 weer nieuwe ruimte, maar daardoor gaf Frans het initiatief in het centrum aan Bonne. Daarna ruilde Frans de schijf steeds weg, maar zette Bonne er een nieuwe neer. Weer werd geruild om het tempiverschil minimaal te houden. Helaas deed Bonne bij de 49e zet een mouwzet . Deze leidde het verlies van Bonne niet in. Ook in de nieuwe stand was de stand gelijkwaardig. Het verlies werd ingeluid door het niet spelen van 15-20 en 17-22 (met een schijf op 13).
Nico Leemberg speelde deze ronde tegen Jack Mondt. Beide spelers bouwden blijkbaar hetzelfde op, want rond de 22e zet leken beide standen veel op elkaar, namelijk van rechts naar links. Het verschil kwam tot uitdrukking in het vervolg van de partij waarin Jack steeds beter kwam te staan. Toen Jack winnend stond wachtte hij niet af, maar nam hij een combinatie. Als Jack een afwachtende zet had gedaan (12-17), dan was Nico vastgelopen. De partij liep na de combinatie remise. Nico ontsnapte voor de derde keer!
Hans van Woerkom en Gerard de Groot ruilden hun eerste schijf pas bij de 8e zet, waarna de tweede en derde direct volgden. Tijdens de partij was er steeds een dreiging van een hekstelling, maar dat werd vermeden. De tegenwerking van Hans leidde tot een sterk centrum met tempivoordeel van 5. Hij kwam zelfs op 23, maar verdedigde deze schijf niet voldoende. Gerard liet echter de kans op schijfwinst liggen (zie toernooibase), maar kreeg een nieuwe kans. Deze liet hij niet liggen (zie diagram en toernooibase). Hans deed (waarschijnlijk) een lokzet, maar die was niet goed, want na een 3 om 3 stond de centrumschijf te zwak gedekt en werd deze gewonnen. Toch had Hans nog de kans op een doorbraak, maar of deze een punt had gered is de vraag. Met deze winst gaat Gerard Pertap Malahé voorbij in de stand, maar Pertap moet nu nog een partij inhalen.

Parker Richardson speelde deze ronde tegen Harold Jagram. Harold kreeg deze keer niet de kans om zijn centrumruiltje te spelen, dus werd het een standaard ruiltje. Beide spelers wilden naar het centrum. Helaas bouwde Parker zijn stelling minder goed op dan in de vorige ronden waardoor een zet naar het centrum hem al fataal werd. Hij gaf een eenvoudige damcombinatie weg. De dam werd wel direct afgepakt, maar dat kostte een schijf. Dat voordeel gaf Harold niet meer weg en toen Parker op dezelfde plek nog een fout maakte kon hij nog wel doorspelen, maar had dat helemaal geen zin.
Jeremy Pauwels kon het deze ronde opnemen tegen Edwin Remmerswaal. Na zes zetten kon Edwin de stand weer gelijk maken, maar koos hij voor een andere voortzetting. De stand bleef vergelijkbaar, maar op elke rij stond een schijf anders. Met diverse ruiltjes werd zowel de stand van wit als van zwart losser gemaakt. Er werd weer opnieuw opgebouwd waarbij de stand gelijkwaardig bleef totdat Jeremy dacht dat een zet kon (zie diagram). Deze kon niet waardoor Edwin een schijf
won en makkelijk naar dam kon doorbreken. Jeremy gaf gelijk op.
De derde partij ging tussen twee clubgenoten van De Hofstad Dammers. Nerin Bisseswar en Hedwig Callender hadden daar al twee keer tegen elkaar gespeeld. Beide partijen won Nerin. Nerin begon op zijn rechtervleugel, maar dat werd met een 2 om 2 afgebroken. Daardoor ontstond ruimte op deze vleugel. Enkele zetten later kon de vooruitgeschoven randschijf van Nerin gebruikt worden voor een damcombinatie (zie diagram). Om te voorkomen dat de dam verloren ging, ging Nerin onnodig met de dam achter een schijf staan, maar dat was niet goed. Met een 2 om 2 ging de dam verloren met evenveel schijven voor beide spelers. Wel kreeg Hedwig een voorpost. Deze werd door Nerin gewonnen omdat Hedwig verkeerd verdedigde. De voorpost ging een stapje naar voren waardoor het toch verloren ging. Nerin behield lange tijd groot voordeel, maar liet de winst uiteindelijk toch liggen.
Edwin heeft nu een punt voorsprong op Nerin en Hedwig en heeft, met hen, een goede kans op de eerste en tweede plaats voor de partijen in de promotieklasse. Harold heeft daarop ook nog kans, maar moet dan van Nerin en Hedwig winnen. Daarnaast moet Hedwig nog tegen Edwin spelen. Er is dus nog genoeg spanning.

Bas Baksoellah speelde in de derde ronde tegen Menno Kamminga. Menno bouwde weer goed op en nam zelfs tempivoordeel. Dat liep op tot + 8 waarbij Bas meer naar de vleugels gericht was en Menno meer naar het centrum. Bas liep nog een paar keer achter een schijf waardoor het tempivoordeel van Menno opliep naar 12. Helaas voor Menno liet hij een groot gat te lang staan waardoor Bas naar dam kon combineren (zie diagram). Na de combinatie was er geen redden meer
aan. Menno speelde nog wel door, maar moest uiteindelijk toch opgeven.
Porter Richardson speelde deze ronde tegen Wynton Meijer en moest dus goed op zetjes letten. Beide spelers bouwden goed op en toen Wynton probeerde om Porter vast te zetten (2x) voorkwam deze dat met een ruiltje. Wynton kon bij de 20e zet op een zetje spelen, maar deed dat niet. Porter deed de zet, maar nu kon Wynton dat zetje niet uitvoeren. Wel kwam er iets anders op het bord. Wynton ruilde eerst met een 3 om 3 en pakte toen schijfwinst, omdat Porter verkeerd
sloeg. Enkele zetten later deed Porter een verkeerde zet waardoor een tweede schijf en de partij verloren gingen.
Radjen Kalloe speelde weer een belangrijke partij, want na de winst op Bas en Wynton kon hij met winst op Gerard Peroti een grote sprong maken naar de eerste plaats. Radjen ging gelijk op zijn rechtervleugel in de aanval. Hij bouwde een sterke stelling op en voor de lange lijn en bezette een strategisch veld (27). Veld 23 werd ook bezet, maar steeds weggeruild. Elke keer kon er weer een andere schijf op dat veld worden geplaatst waardoor er licht voordeel kon worden opgebouwd. Enkele zetten later vergat Gerard een schijf te verdedigen door weg te lopen. De schijf ging verloren en later de partij.
Radjen heeft nu aan 1 punt in de volgende 2 partijen voldoende om eerste te worden in de Voorronde B. De nummer 2 is nog niet bekend, want Wynton, Bas, Porter en Gerard hebben nog een kans. Daarbij moet Wynton nog tegen Gerard en Bas (laatste ronde).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.