Informatie

Malahé naast De Groot

(door Jaap van Hal)

Gerard de Groot was donderdag 30 maart afwezig. Zijn partij tegen Frans Teijn wordt later ingehaald. Harry Zandvliet begon tegen Bonne Douma op zijn rechtervleugel en stapte daarna over naar het centrum. Enkele zetten later ging Bonne ook op zijn rechtervleugel te spelen, waarna Harry ook zijn spel verlegde naar die kant. Als gevolg van die verschuiving kreeg Harry een grote voorsprong in tempi (+10). Met dit verschil mocht de partij niet klassiek worden. Het centrum was aan beide kanten bezet, maar Harry had steeds de mogelijkheid om, indien nodig, het centrum weg te ruilen. De stand kwam in het voordeel (licht) voor Bonne toen Harry onnodig 15-20 (36e zet) speelde. Dat veld werd Harry noodlottig toen hij even later 7-11 en 14-20 speelde. Hij dacht bij de laatste zet een zetje te zien, maar een ‘benodigde’ schijf verdween van het bord. Er werd nog wel doorgespeeld, maar de winst ging naar Bonne.
In de partij Jack Mondt – Pertap Malahé kwam Pertap al snel naar voren, maar had Jack licht voordeel kunnen pakken toen Pertap 8-12 speelde. Hij deed dat echter niet en gaf Pertap de kans om op de andere vleugel naar voren te komen. Even later dacht Jack een grote ruil te nemen, maar dat klopte niet. Hij verloor een schijf en gaf daarmee groot voordeel aan Pertap. Toen Jack een verkeerde ruil nam kon Pertap een strategisch veld innemen waardoor de stand
winnend werd voor hem. Jack kreeg geen kans meer en verloor de partij.
Nico Leemberg kon tot nu toe een dreigend verlies omzetten na remise. Zou dat deze ronde tegen Hans van Woerkom ook lukken of beter? Beide spelers lieten 4 schijven op de laatste rij waarbij Hans op het oog een sterker centrum kreeg. Nico kon alleen nog maar richting de vleugels spelen. De mogelijkheden voor Nico werden steeds minder en die van Hans bleven groot waardoor Nico de partij kon opgeven.
Met 4 dammers, die een inhaalpartij moeten spelen is er nog weinig te zeggen over de kanshebbers voor het kampioenschap. De beste papieren hebben Pertap, Gerard en Frans.

Hedwig Callender kon vanwege familieomstandigheden deze ronde niet tegen Harold Jagram spelen.  Jeremy Pauwels speelde tegen Nerin Bisseswar en moest deze partij winnen om nog een kansje te maken op een goede klassering. Nerin had inmiddels nog niet verloren en wilde dat waarschijnlijk handhaven of zelfs een overwinning er aan toevoegen. Al snel werden de centrumvelden bezet, maar dook Jeremy naar zijn rechtervleugel. Even stond Nerin vast, maar daaraan werd snel wat gedaan. Er werden een paar schijven geruild waardoor Nerin verder naar voren kwam. De centrumschijf van Jeremy werd weggeruild, maar dat gaf geen voordeel voor een van de spelers. Wel moest Nerin zijn vooruitgeschoven post goed verdedigen. Deze werd, benodigd vanwege een dreiging door Jeremy weggeruild. Door de ruiltjes kwam Jeremy met een overbelaste linkervleugel te zitten met achtergebleven schijven. Dat op zich zou misschien al tot verlies hebben geleid, maar zover kwam het niet. Jeremy deed de verkeerde zet waardoor Nerin een schijf won en door kon lopen naar dam. Jeremy gaf al op voordat het zetje helemaal was uitgevoerd. Nerin maakt nu een goede kans op de 1e of 2e plaats.

Nu Nerin zijn partij had gewonnen werd de uitslag van Edwin Remmerswaal tegen Parker Richardson belangrijk voor hem, want bij remise zou Nerin gelijk staan met Edwin. Er werd in het begin weinig geruild tussen Edwin en Parker, maar dat werd bij de 14e zet gecompenseerd. Parker nam een grote ruil en Edwin werkte daaraan mee. Twaalf zetten later deden ze hetzelfde. Parker had het nog anders kunnen doen door eerst een schijf te geven. Wit had dan een randschijf meer gekregen. Weer werd er opgebouwd, maar nu kreeg Edwin de kans om door te breken op zijn linkervleugel. Daarbij kreeg hij met een 2 om 2 dezelfde kans (zou wel langer duren) op de andere vleugel. Edwin wachtte met de doorbraak, maar haalde de dam op zich te snel. Met een offer had hij een winnende stand, maar door direct dam te halen werd deze afgepakt. De nieuwe dam, daarna, was te laat. Even later was het remise. Het eerste punt voor Parker. Edwin staat door deze remise nu gelijk met Nerin, die onderling al remise hebben gespeeld. Zij hebben goede kansen op de 1e en 2e plek, maar Harold (tegen Nerin) en Hedwig (tegen Edwin en een inhaalpartij) kunnen dat nog in de war schoppen.

Bas Baksoellah speelde deze ronde tegen Porter Richardson. De partij zal voor Porter langer hebben geduurd, want Bas dacht net zoals anders lang na. Bas zocht al snel de vleugels op en Porter bleef meer naar het centrum gericht waardoor het erop leek dat Porter werd vastgezet. Dat zeker het geval toen hij 15-20 speelde, maar toen Bas niets deed kwam Porter sterker te staan. Toen Bas achter een schijf liep, liet Porter de ruil toe, en dat bij een 19 om 19. Als hij dat niet had gedaan, dan was Bas vastgelopen, maar het was moeilijk om te zien dat 33-29 niet goed voor wit is. Porter sloot met 13-18 waardoor het voordeel naar Bas ging, want de combinatie die volgde was (schijf)winnend. Bas kwam daardoor op de 2e plaats, maar kan nog worden ngehaald door Wynton en Gerard.
Gerard Peroti en Wynton Meijer moesten eerst nog tegen elkaar. Er werd rustig opgebouwd en zo nu en dan afgeruild om ruimte te krijgen. Door de grote ruimtes waren er geen zetjes mogelijk, maar was er ook weinig over de stand te melden. Wynton maakte het zichzelf moeilijk door naar veld 29 te gaan. Dat leek echter zo, want Gerard vergat ter verdediging veld 27 te bezetten. Wynton ging te vroeg naar 22 waardoor dit enkele zetten later kon worden herhaald. Toch had Wynton er voordeel uit kunnen halen als hij de combinatie niet had genomen en rustig had afgewacht. Gerard kwam nu op dam en Wynton nog niet. De partij werd weer
gelijkwaardig totdat Wynton een verkeerde zet deed. Gerard pakte een schijf terug en zijn dam kwam heel sterk te staan. Met deze winst heeft Gerard nog kans op de tweede plaats.

Radjen Kalloe en Menno Kamminga begonnen ook rustig in de partij, maar Menno liet zich op zijn linkervleugel opsluiten. Dat brak hij door een ruil af, maar Radjen kon de opsluiting opnieuw inzetten. Een nieuwe ruil van Menno haalde deze ook weg, waardoor de opsluiting veranderde maar toch bleef. Het voordeel voor Radjen werd langzamerhand groter omdat Menno steeds minder zetmogelijkheden kreeg. Menno had nog een mogelijkheid om te ontsnappen, maar deze werd niet gepakt. Radjen is nu 1e, want hij kan niet meer worden ingehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.