Informatie

De Groot dicht bij kampioenschap

Hans van Woerkom speelde al zijn laatste partij van dit toernooi, want hij heeft de partij uit de laatste ronde tegen Harry Zandvliet al gespeeld. In de ronde 6 speelde hij tegen Frans Teijn, die een concurrent is voor de derde plaats. Hans had een punt meer, maar wel twee partijen meer gespeeld dan Frans. Voor de derde plaats was een overwinning voor Hans belangrijk. In de partij kon dat niet tot uitdrukking gebracht worden. Beide spelers hadden in het begin het centrum en speelden naar de vleugels. Daarna ruilde Hans naar het centrum en zocht Frans nog steeds de vleugels op. Er kwam geen voordeel op het bord waardoor de uitslag logisch werd: remise. Frans heeft nu 2 punten nodig (tegen Gerard en Jack) om Hans te passeren en een grote kans op de 3e plaats verkrijgen.
Nico Leemberg en Harry Zandvliet hadden geen kans meer op een prijs, dus konden zij vrijuit spelen. Harry nam Nico al snel in een halve hekstelling, maar speelde niet echt op een vervolg van deze stelling. Nico ging niet uit de halve, maar sloot Harry op in een hele hekstelling. Dat was echter niet goed, maar Harry zette Nico niet onder druk (zie diagram). Harry deed, achteraf gezien, wel een goede zet want Nico nam geen maatregelen. Toen Harry dat open liet staan kon Nico alsnog ruilen om uit de moeilijkheden te komen. Daarna kwam er geen voordeel meer op het bord: remise. Jack Mondt heeft nog een theoretische kans op de derde plaats, want als Frans zijn twee partijen verliest en Jack wint beide partijen (nu tegen Bonne Douma), dan wordt hij nog derde. Bonne ging na 14 zetten naar het kerkhof en verdedigde deze daarna, maar gaf daardoor wel voordeel aan Jack. Vijftien zetten later kon Jack Bonne nog meer vastzetten, maar liet hij dat na. Bonne kreeg de kans op een grote ruil en pakte deze. Even later kwam het voordeel terug omdat Bonne verkeerd verdedigde. Dat leidde tot de diagramstand waarin Bonne niet ruilde. Hij kon de schijf op 17 niet van achteren aanvallen en liep op de andere vleugel vast. Jack won en heeft dus nog kans op de derde plaats.
Pertap speelde in twee dagen twee partijen wat achteraf lijkt op een training voor hetNK Veteranen. Tegen Gerard nam hij ook een halve hekstelling in, die heel lang op bord bleef staan. Deze had Pertap de winst kunnen opleveren (zie toernooibase), maar deze werd gemist waardoor de winst de andere kant op ging. De dag daarop speelde Pertap tegen Harry met weer een halve hekstelling voor Pertap, die hij nu zelf verbrak. Later in de partij liet Harry voordeel verloren gaan en
in een heel dunne stand vergat hij een schijf te offeren voor remise.

Edwin Remmerswaal kan de laatste ronde niet spelen, dus werd er een andere avond gekozen. In Delft werd op woensdagavond tegen Radjen Kalloe gespeeld. Het leek even een klassieke partij te worden, maar dat werd vermeden. Zonder echt voordeel te pakken werd het eindspel gehaald, waarin wit uiteindelijk toch licht voordeel verkreeg. Hij won een schijf en met een 4 om 3 stand probeerde wit nog wat, maar zat er geen winst in. Edwin en Radjen stonden door deze uitslag beide op 3 uit 2 met nog één partij te spelen op donderdagavond 20 april. De winnaar van die avond zou de kampioen van de Promotieklasse worden. Radjen moest tegen Harold Jagram en Edwin tegen Bas Baksoellah. Radjen kreeg van Harold de kans om op te rukken in het centrum en dat deed hij. Het tempivoordeel liep op tot 14, maar geen voordeel op het bord. Dat voordeel werd juist steeds groter voor Harold. Zoals wel vaker gebeurt in een partij werd er onnodig geruild, want zonder ruil zou de tegenstander (nu Radjen) vastlopen . Dat maakte het voor Radjen niet veel beter. De stand was niet meer winnend voor Harold, maar dat kwam later toch (nog sterker) op het bord. Deze keer ging Harold met schijf 3 de verkeerde kant op (52e zet). Het voordeel zakte weg en de partij liep remise.
Edwin moest dus tegen Bas. Hij nam al snel een voorpost in en verkreeg tempivoordeel, maar niet zo groot als Radjen. Bas liet zijn centrum piramide staan waardoor er door Edwin geen voordeel verkregen kon worden. Maar, zoals in elke partij, zullen deze schijven ook gespeeld moeten worden. Dat leidde tot voordeel voor Edwin, die met een damcombinatie (42e zet) de winst kon pakken. Beide spelers zagen het niet, maar dat maakte niets uit voor Edwin, want de stand
werd winnend en de eerste plek werd door Edwin gehaald. Hij werd kampioen. Gefeliciteerd Edwin! Harold en Bas strijden in de laatste ronde om de derde plaats en Edwin promoveert volgend jaar naar de Hoofdklasse.

Voor de Eerste Klasse was er nog niets aan de hand. De twee partijen werden gespeeld en er was geen vooruitgespeelde partij. Wel kan Nerin Bisseswar op 4 mei niet tegen Gerard Peroti spelen. In deze klasse was de spanning nog groot, want alle vier konden nog kampioen worden.
Wynton stond na de 1e ronde nog op 0 punten en moest dus winnen om nog kans te houden op de eerste plaats. Deze ronde speelde hij tegen Nerin Bisseswar, die een punt meer had. Beide spelers begonnen voorzichtig. Toen Nerin naar zijn rechtervleugel ruilde kon Wynton naar het centrum ruilen, maar deed hij dat niet. Ook Wynton ruilde richting vleugel. Daardoor kwam het centrum helemaal open te liggen. De opbouw, die daarna plaats vond was beter voor Wynton dan
voor Nerin, maar Wynton liet de positionele voordeeltjes liggen . Er ontstond geen voordeel meer hoewel en aan beide kanten schijven werden gegeven: Remise.
De andere partij ging tussen Gerard Peroti en Hedwig Callender, waarbij Hedwig moest winnen om nog een goede kans op de eerste plaats te behouden. De start was rustig en verliep zonder fouten. Al snel zette Gerard Hedwig in de kettingstelling, maar dat gaf nog geen voordeel, want deze stand kon makkelijk afgebroken worden. Hedwig maakte het zichzelf lastiger, maar werd geholpen door Gerard, die zelf de stand afbrak. Enkele zetten later vergat Hedwig zijn zwakke plek
te verdedigen waardoor hij een schijf verloor. Daarna gaf Gerard hem geen gelegenheid meer op remise, want Gerard kon op het laatst op twee manieren de winst binnen halen.
Gerard Peroti en Nerin Bisseswar hebben een papieren remise gespeeld. Dit houdt in dat Gerard de kampioen is geworden van de Eerste Klasse. Gefeliciteerd Gerard! Gerard promoveert volgend seizoen naar de Promotieklasse.
Wynton en Hedwig kunnen de tweede plaats nog halen, want bij winst van één van hen komt hij boven Nerin omdat hij dan een partij meer heeft gewonnen.

De Tweede Klasse heeft helemaal geen problemen, want de partijen konden en kunnen gewoon worden gespeeld, op 20 april en op 4 mei. Ook hier hadden alle dammers nog een kans op de eerste plaats. Menno Kamminga, nog 0 punten, moest dan wel winnen van Jeremy Pauwels. Menno en Jeremy waren bij de opening al goed aan het afruilen waardoor er ruimte op het bord ontstond. Daarna kreeg Menno de kans om naar voren te gaan en behaalde hij een tempivoordeel
van 7, maar stonden zijn schijven niet netjes bij elkaar. Er werden twee groepen gevormd zonder binding. Jeremy had zijn schijven beter gegroepeerd staan, maar had nog geen voordeel. Het leek er op dat hij met 20-24 speelde op een 2 om 2 na 34-30, maar toen Menno 48-42 speelde ruilde hij zelf af (???) en ontsnapte hij aan een schijf achterstand. Daarna verkreeg Menno voordeel en kwam hij in een winnende stand. Hij ruilde dit voordeel echter weg, maar kreeg een nieuwe kans toen Jeremy ook ruilde. Weer miste Menno de kans, want hij wachtte met een doorbraak. Jeremy liep snel naar dam en kreeg, toen hij een schijf aanviel met de
dam, de winst in de schoot geworpen .
De gebroeders Richardson speelden deze ronde tegen elkaar. De winnaar van deze partij maakte een goede kans op het kampioenschap van de tweede klasse!
In hun partij werd bij de opening weinig geruild waardoor er bij de 12e zet nog 38 schijven op het bord lagen. Toen maakte Parker het zichzelf moeilijk omdat hij een randschijf opspeelde. Porter pakte het voordeel en kwam nog beter te staan toen Parker een combinatie nam. Hij sloeg daarbij verkeerd waardoor het nog slechter voor hem liep. De partij was verloren, maar Parker bleef het nog even proberen waardoor er nog een combinatie op bord kwam. Daarna gaf
Parker op.
Met 4 uit 2 partijen heeft Porter aan remise tegen Jeremy voldoende om kampioen van de Tweede Klasse te worden en te promoveren naar de Eerste Klasse.
Als Parker wint van Menno en Porter van Jeremy, dan eindigen Parker en Jeremy precies gelijk:
evenveel gewonnen, remise tegen elkaar en allebei verloren van Porterr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.