Informatie

Nek-aan-nek-race Malahé en De Groot

In de Hoofdklasse gaat de strijd tussen Gerard de Groot en Pertap Malahé rustig door, ook al speelden beide dammers nog niet tegen elkaar. Gerard moest deze ronde tegen Harry Zandvliet en Pertap tegen Bonne Douma.
In de partij tussen Harry Zandvliet en Gerard de Groot ging de strijd om het centrum. Dat wil zeggen Harry stond in het centrum en de stand van Gerard werd zodanig dat hij makkelijk naar het centrum kon afruilen. Dat deed Gerard echter niet en hij gaf Harry de gelegenheid om een strategisch veld te bezetten (24). Daarna leidde het spel tot twee evenwijdige lijnen, waarbij op het oog de stelling van Gerard iets beter werd, want Gerard kon de hekstelling innemen of de
linkervleugel van Harry vastzetten. Gerard koos het laatste waardoor Harry steeds minder kwam te staan. Gerard speelde het positioneel uit door te profiteren van de schijven op 27 en 29, maar had ook een combinatie kunnen nemen.
Pertap Malahé speelde dus tegen Bonne Douma. In deze partij nam Pertap al snel de hekstelling in en daar zal Bonne geen bezwaar tegen gehad hebben. Dat bleek ook uit de stand want deze werd steeds voordeliger voor Bonne, mede omdat Pertap zijn rechtervleugel dichtzette. Bonne had kunnen wachten tot wit 45-40 of 49-44 speelde, maar besloot om met een 2 om 2 uit de hekstelling te gaan. De dreiging kwam echter weer terug, maar ook toen pakte Bonne zijn kans niet (zie
diagram). Een zet later combineerde Bonne wel, maar dat gaf Pertap de kans om uit de opsluiting te komen. Daarna maakte Pertap beter gebruik van de open ruimte dan Bonne en won hij de partij.
Frans Teijn zorgde er in zijn partij tegen Nico Leemberg voor dat er veel speelruimte kwam. Net als Harry nam hij het strategische veld 24 in, maar deze kon makkelijk worden weggeruild. Nico deed dit echter lange tijd niet. Geen van beide spelers kreeg voordeel met als uitslag: 1-1.
Hans van Woerkom en Jack Mondt maakten er een lange partij van. Daarbij stond Jack in het centrum en zocht hij ook de vleugels op, maar Hans pareerde goed waardoor hij zelf ook naar de vleugels kon gaan. Dat deed hij, maar dat pakte niet goed uit toen hij achter een schijf liep. Er was namelijk sprake van meerslag waardoor Jack kon doorbreken. De schijf werd terug gehaald en geblokkeerd waardoor de stand weer gelijk werd. Toen Hans onnodig de schijf ten koste van een
eigen schijf weghaalde stond hij verloren (zie diagram). Jack verdedigde verkeerd waardoor de partij nog remise liep.

Jeremy Pauwels kon vanwege persoonlijke omstandigheden niet op donderdag 13 april tegen Parker Richardson spelen, maar het was wel een belangrijke ronde, want de eindstanden werden bepaald voor het vervolg van de competitie. Aangezien Jeremy ook niet op maandag 17 april kon spelen, hebben beide spelers tot remise besloten. Daarmee zijn de onderste twee van groep A bekend, namelijk beide dammers.
Helaas kon de partij tussen Nerin Bisseswar en Harold Jagram niet worden ingevoerd omdat de notatie vastliep. Ik heb niet kunnen vinden waar de fout was. De partij tussen Harold Jagram en Hedwig Callender is op het moment van dit schrijven (dinsdagmiddag) ook nog niet ingevoerd. Harold en Hedwig haalden hun partij van de 4e ronde in bij Scheveningen. Hedwig Callender had voorafgaande aan de laatste ronde (donderdag 13 april) nog kans op de 1e of 2e plaats, maar moest dan wel 3 punten halen tegen Edwin Remmerswaal en Harold Jagram (inhaalpartij). Misschien gaf dat iets te veel spanning, want na acht zetten zag Hedwig een zetje over het hoofd. Dat zetje kostte al een schijf. Toen Edwin enkele zetten later de velden 24 en 27 in handen had, was er voor Hedwig weinig meer te halen. In een al verloren stand liet Hedwig een tweede combinatie toe waardoor Edwin dam kon halen. Hedwig haalde niet het benodigde punt tegen Edwin en toen hij maandagavond verloor van Harold resteerde voor hem de 4e plaats en daarmee een vervolg in de Eerste Klasse. Door deze overwinning van Harold daalde Nerin Bisseswar naar de 3e plaats en speelt hij dus ook voor de Eerste Klasse. Jeremy Pauwels en Parker Richardson spelen voor de Tweede Klasse.

Voorronde B is nog steeds de enige poule, waar alle partijen zijn gespeeld. De eerste en de laatste plaats waren na de 4e ronde al bekend, want Radjen Kalloe was niet meer in te halen en Menno Kamminga kon de 5e plaats niet meer halen.
Radjen Kalloe (zwart) kon dus tegen Porter Richardson vrijuit spelen, want voor hem stond er éniets meer op het spel. Misschien werd het iets te gemakkelijk, want al snel kon hij voordeel pakken, maar deed hij dat niet. Porter bouwde weer goed op naar het centrum en ruilde ook naar de rechtervleugel. Toen die randschijf werd weggeruild kon Porter twee schijven vastzetten en één daarvan winnen. Radjen verdedigde verkeerd, maar had het geluk dat Porter verkeerd sloeg (zie
diagram). 25 zetten later gaf Radjen een schijf onnodig weg (diagram, 2e). Weer had Radjen geluk édat Porter met schijf 23 de verkeerde kant op ging. Toen Porter door kon lopen naar dam, maar ook daar de verkeerde kant op liep, werd het heel moeilijk voor hem. De schijf werd terug gegooid en nu nam Radjen een tijdelijk offer. Daarna was het een kwestie van tijd.
De partij tussen Wynton Meijer en Bas Baksoellah werd al snel een vleugelopsluiting. Wynton liet de opsluiting toe en vulde de vleugel verder aan. Bij de eerste 21 zetten werd één keer een ruil (2 om 2) genomen. Wynton kon meerdere keren uit de opsluiting komen, maar liet dat na en dat werd hem fataal. Voordat de slagwisseling tot een einde kwam gaf Wynton op.
Na de winst van Bas had Gerard Peroti geen kans meer op de 2e plaats. De uitslag van de partij tegen Menno Kamminga was nu niet meer belangrijk, want zelfs als Gerard verloor, dan zou Wynton 3e worden en Gerard 4e en spelen ze beide in de Eerste Klasse. Dat was echter nog niet bekend toen de partij begon. Menno speelde weer een goede opening en zorgde er voor dat de partij daarna niet te ingewikkeld werd. Daardoor kreeg Gerard geen kans op voordeel en had hij
aan het einde van de partij zelfs nadeel. Gelukkig voor Gerard deed Menno een andere zet. Op dat moment besloten beide heren tot remise. Radjen en Bas spelen nu voor de Promotieklasse, Gerard en Wynton voor de Eerste Klasse en Porter en Menno voor de Tweede Klasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.