Informatie

De Groot provinciaal kampioen

Bonne Douma kon de eindstand beïnvloeden door Gerard de Groot minimaal een puntje af te snoepen. Het begon met een vleugelopsluiting, maar die kon niet verder worden uitgevoerd, want Bonne nam een voorpost in het centrum in. Gerard zette de aanval in, maar die werd direct gepareerd waardoor er niets overbleef dat het weg te ruilen. Even later moest Bonne een aanval op de rechtervleugel pareren, maar dat werd met een tijdelijk offer gepareerd. Dat had gepaard kunnen gaan met een nieuwe voorpost in het centrum, maar dat deed Bonne niet. Hij nam een hekstelling in. Enkele zetten later had hij ook winstkansen, maar speelde hij 36-31. Daarna kreeg Gerard voordeel, maar liet hij dit ook liggen. Even later pakte hij het wel. Bonne kreeg nog een kansje op remise, maar pakte deze niet (zie toernooibase).
Frans Teijn en Jack Mondt speelden de laatste ronde om de derde plaats. Beide spelers richtten hun boog op het centrum waardoor schijven uit elkaar werden gedreven. Frans won in eerste instantie deze strijd en Jack liet dit toe. Hij begon om het centrum van Frans te spelen. Dat lukte goed, want Jack kwam winnend te staan. De zwarte stand is veel beter dan die van wit. Zwart had met 8 naar 21 te brengen rustig kunnen wachten. Hij speelde echter 6-11 waardoor 28-22 mogelijk werd. Jack werd daarna door Frans geholpen, want met een ruil zorgde Jack er voor dat hij kon doorbreken naar dam. Dat werd met een offer van Frans vertraagd, maar dat was onvoldoende voor remise. Daarmee won Jack de derde prijs.
Een dag na de 7e ronde werd de partij Gerard – Frans van de 5e ronde ingehaald bij Van Stigt Thans in Schiedam. Een belangrijke partij voor Gerard, want bij winst kon hij niet meer worden ingehaald door Pertap Malahé. Beide spelers namen een voorpost in (24 en 27), die aan het einde van het middenspel weer was verdwenen. Daarbij werd de overblijvende stand voor Frans beter als die van Gerard. Dat voordeeltje verdween weer en de partij liep remise.
De laatste partij (Pertap Malahé – Nico Leemberg) werd gespeeld tijdens het sneldammen op donderdag 11 mei. Pertap moest deze partij winnen om kampioen te worden. Tot nu toe had Pertap al partijen van Nico gewonnen, maar dat bleek deze keer moeilijk uit te voeren. Pas na het middenspel verkreeg Pertap voordeel, maar onvoldoende voor de winst. Nico bouwde een plakker in waardoor de partij remise liep. Daardoor werd Gerard dus kampioen. Van harte gefeliciteerd Gerard!

Er was in de promotieklasse in de laatste ronde sprake van maar 1 partij omdat Edwin Remmerswaal zijn partij tegen Radjen Kalloe al vooruit had gespeeld en inmiddels kampioen is geworden. Nogmaals van harte gefeliciteerd Edwin.
Het ging deze ronde tussen Harold Jagram en Bas Baksoellah om de 3e plaats. Binnen 11 zetten werden 4 zetten geruild waardoor veel ruimte ontstond om te spelen. Daarna viel Harold een paar keer de schijf op 23 aan waarmee geen voordeel behaald kon worden, maar wel achterstand in tempi. Bas kreeg daardoor tijd om zijn achterste rij vrij te maken. Harold liet zijn kroonschijf staan, maar deed even later een verkeerde zet. Harold ging een schijf verliezen, waarbij hij wel de keuze had hoe. Het werd 29-23 en er werd niet geprobeerd om deze terug te winnen of te laten staan. Bas kreeg winnend voordeel en toen Harold in een damzetje liep was de partij voor hem verloren. Bas haalde daarmee de derde plaats.

Ook in de eerste klasse werd maar 1 partij gespeeld, want er was geen mogelijkheid om de partij tussen Gerard Peroti en Nerin Bisseswar vooruit te spelen. Beide hebben tot remise besloten. Als gevolg daarvan werd Gerard kampioen: van harte gefeliciteerd; en had Wynton Meijer kans op de 2e plaats, want bij winst op Hedwig Callender zou Wynton evenveel punten hebben als Nerin, maar een partij meer gewonnen. Helaas is de notatie niet te volgen waardoor er ook geen verhaaltje kan worden geschreven. Wynton won en werd daarmee 2e en Nerin 3e.

In de tweede klasse was de strijd enerzijds om de 1e plaats (Porter en Jeremy) en anderzijds om de 3e plaats (Parker en Menno) nog volop aan de gang. De opening bij Parker en Menno ging goed totdat Parker een 3 om 3 toeliet. Daardoor kwam een schijf slecht te staan en ging deze ook verloren. Menno had het sneller kunnen afmaken, maar liet een plakker toe. Hij won wel een schijf maar nog niet voldoende voordeel voor winst. Dat voordeel verdween omdat Parker door kon breken naar dam. Menno kon remise maken, maar speelde door. Toen Parker de dam verkeerd neerzette, won Menno en daarmee ook de derde plaats.
De partij tussen Jeremy en Porter begon rustig, maar bij de 10e zet ging Porter naar het kerkhof waardoor hij langzamerhand steeds meer voordeel aan Jeremy gaf. Toen hij nog een veld verder ging vergat Jeremy een zet om het voordeel te behouden. Porter nam een grote ruil en daarna liep de partij remise. Daardoor werd Porter kampioen. Van harte gefeliciteerd Porter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.