Informatie

Jeroen Kos provinciaal kampioen

Hoofdklasse
Harry Zandvliet moest om Jeroen Kos bij te houden deze ronde winnen van Bonne Douma. Hij ging gelijk in de aanval door het centrum en een strategisch veld in te nemen. Daarna werden de posten versterkt. Harry ruilde op de linkervleugel terug waardoor Bonne op deze vleugel kon oprukken. Toen het centrum werd weg geruild ontstond een 2 om 2 met doorbraak, maar pakte Harry deze kans niet. Misschien zetten omgedraaid? Dat kostte Harry even later een schijf. Bonne had de partij moeten winnen, maar vergat een schijf te geven waardoor de partij remise liep.
Jeroen Kos speelde tegen Radjen Kalloe en begon dezelfde aanval als Harry, maar dan met zwart. Radjen verdedigde anders dan Bonne en nam een 2 om 2 naar veld 6. Daarna kon er weer worden opgebouwd. Dat deed Radjen niet goed genoeg waardoor Jeroen voordeel verkreeg en zelfs een mooie combinatie kon nemen. Hij deed dit niet en dat was een goede keuze omdat dat waarschijnlijk remise was (zie toernooibase). Het voordeel werd winst toen Jeroen een doorbraak kon forceren. De dam werd wel afgepakt, maar dat kostte een schijf zonder kans op remise. Jeroen nam nu 2 punten voorsprong op Harry.
Nizaam Muradin ging ook in de aanval, maar dat leidde tot voordeel voor Nico Leemberg. Dat voordeel verdween weer en na een paar ruiltjes was er weer volop ruimte. Daarna bleef de stand gelijkwaardig en liep de partij remise. De partij tussen Hans Tangelder en Harold Jagram bleef lange tijd gelijkwaardig. Harold vergat bij de 36e zet om een dreiging in te bouwen waardoor Hans meer keuze had. De andere volgorde van zetten gaf Hans voordeel waardoor hij ten koste van een schijf kon doorbreken naar dam. Dat deed Harold ook, maar was duurder. Toen Harold vergat een schijf terug te winnen werd de overmacht te groot en ging de partij voor hem verloren.
De partij tussen Jeroen Kos en Harry Zandvliet is vooruit gespeeld en gewonnen door Jeroen, zodat hij zich al provinciaal kampioen mag noemen.

Promotieklasse
In deze klasse kon Jeremy Pauwels tegen Bas Baksoellah proberen om zonder puntverlies te blijven. Hij nam dezelfde posities in als Nizaam, maar later in de partij. Bas wachtte rustig af met de aanval op de voorpost, maar gaf Jeremy de kans met een 3 om 2 ook naar dam te gaan. Even later vergat Jeremy een verborgen, maar bekende, 1 om 2 ten koste van zijn dam en won Bas de partij.
Bij overwinningen van Jack Mondt en Marlon Mangroe konden zij nu inlopen op Jeremy. Jack kon tegen Leo van Teijlingen groot voordeel halen, maar vergat deze in eerste instantie te behouden. Dat voordeel kwam terug en toen werd de winst wel gepakt. De dam werd nog wel afgepakt, maar het schijfvoordeel bleef tot het einde. Ook Leo kreeg nog een doorbraak, maar de overmacht was te groot.
Marlon moest tegen Frans Boers spelen en kreeg te maken met vele ruiltjes. Frans voerde dat te ver door, want toen hij bij de 38e zet weer een ruil voorbereidde pakte Marlon een doorbraak met schijfwinst. Frans gaf gelijk op.

Voorronde A
Na het verlies van Hedwig Callender tegen Alexander Glogowski moest Hedwig met zwart tegen Joke van der Meijden opletten dat zijn eerste plaats niet verloren ging. Hedwig vertelde dat hij met Joke altijd leuke partijen speelde en dat werd het nu ook. De partij bleef lange tijd gelijkwaardig totdat Joke haar linkervleugel verkeerd verdedigde. Zij vergat de voorpost van Hedwig weg te ruilen waardoor hij met een offer kon doorlopen naar dam. Hedwig wilde daarna snel winnen, maar dat kon helemaal niet. Nu gaf hij schijven weg en liep de partij remise.
Parker Richardson speelde tegen Chiel Overvoorde en ook zij hielden de partij in evenwicht. Bij de 23e zet lette Parker niet goed op, want met een eenvoudige 2 om 2 kon Chiel doorbreken naar dam. Chiel wachtte rustig met het daadwerkelijk halen van dam en toen hij dat deed gaf Parker op.
Helaas had Alexander Glogowski te laat laten weten dat hij deze dinsdag niet kon. De partij kon daardoor niet vooruit worden gespeeld en nu moet Nel tot maandag wachten of er dan wordt gespeeld. De uitslag is wel belangrijk voor de volgende ronde. Inmiddels is de partij gespeeld en heeft Nel gewonnen.

Voorronde B
In deze voorronde was Emy van den Berg al geplaatst voor de Eerste Klasse, want zij kon niet meer door Alex Kruyshoop (3e) worden ingehaald. Ze bouwde tegen Gerda van der Meijden tempivoordeel op en kreeg bij de 21e zet de partij cadeau toen Gerda de weg naar dam open zette met 2 schijven winst voor Emy.
Porter Richardson was nog niet zeker van de Eerste Klasse omdat Alex hem nog kon bijhalen. Porter (zwart) moest minimaal remise spelen tegen zijn vader om ongeacht het resultaat van Alex naar de Eerste Klasse te gaan. Dat leek gemakkelijk te worden toen hij een schijf won, maar er moest nog lang worden gevochten. Tot op het laatst was de winst binnen te halen, maar bij de 65e zet liet hij de mogelijkheid liggen om de twee schijven van zijn vader van het bord te halen en met overmacht te winnen. Hij ging nu verkeerd in de aanval waardoor zijn tweede dam werd afgepakt en de partij remise liep. De winst was niet binnen, maar wel het benodigde punt.
Alex speelde met wit tegen Wilfred Promes. Ook deze partij was lange tijd gelijkwaardig, maar dat veranderde toen Alex bij de 52e zet de verkeerde kant op ging met schijf 11. Wilfred kreeg een grote kans op de winst, maar gaf toen een schijf weg. Dat was nog niet erg, want zijn schijven stonden heel sterk, maar toen hij met 40 de verkeerde kant op ging, waren de winstkansen voor Alex. Hij pakte deze, maar dat was dus niet voldoende voor de Eerste Klasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.