Events

Expositie/Damevenement

De Delftse kunstenaar Henk de Witt exposeert in het weekend van 25 en 26 augustus. Centrale thema is damkunst. Schilderijen, posters, kunstkaarten, damtafeltjes en damborden. De expositie is bij de kunstenaar thuis, Oosteinde 154b, 2611 SR Delft.
Ter gelegenheid van de expositie wordt i.s.m. Dampromotie Delft een damevenement georganiseerd op het Hartjesveld. Het Hartjesveld is een binnenpleintje in het centrum van Delft. De toegangspoort bevindt zich direct naast het huis van De Witt.

Het evenement bestaat uit drie toernooien: Een toernooi met tien buurtbewoners, allen recreanten. Een toernooi met twintig clubdammers van het middenniveau. Een toernooi met vier grootmeesters. Voor de eerste twee toernooien zijn gericht vrouwen uitgenodigd. Dammende vrouwen zijn er nauwelijks meer, op het Hartjesveld zullen zij met ruim 30% behoorlijk vertegenwoordigd zijn. De grootmeesters zullen met een experimentele telling spelen, remise is niet mogelijk.
De Witt zet zich al tientallen jaren in voor brede vernieuwing van de damsport. Voor een speelsere benadering van de jeugd, meer variatie en creativiteit in toernooiformules, het vrouwvriendelijker maken van deze denksport. De zaaltjes waar op grootvaderswijze de damsport wordt bedreven, worden steeds minder bezocht. De vele toernooien en wedstrijden zijn weer gericht op de dammers – veelal grootvaders! – die nog de zaaltjes bezoeken.
Het damspel kan qua diepgang en schoonheid wedijveren met denksportbroeder schaken. Het grote aantal remises (meer dan 90% bij de wereldtop) is echter funest geweest voor de beeldvorming. De ‘Delftse telling’ om het aantal remises te beperken is een begrip in de damwereld en wordt door een groot aantal wereldtoppers gesteund. De traditioneel ingestelde meerderheid in de damwereld houdt echter vooralsnog vast aan de traditionele telling.
Op 25 augustus experimenteren De Witt en mede-organisatoren Jaap van Galen en Guido van den Berg in het grootmeestertoernooi met een telling waarbij remise niet mogelijk is. Een novum in de damwereld. Bijgaand informatie over de vier grootmeesters en de telling.
Om 13.00 uur zal het toernooi geopend worden door Wouter van Beek, emeritus hoogleraar culturele antropologie en voormalig president van de werelddambond FMJD.

Contact & Informatie:
Henk de Witt
Oosteinde 154b
2611 SR Delft
06-37422740
hdewitt@ziggo.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.