EventsNieuws

Den Haag damstad nummer één

Na 43 jaar weer match om wereldtitel

Den Haag – Een week lang is Den Haag onbetwist damstad nummer één. In het Zuiderstrandtheater aan het eind van de Houtrustweg volgt dan de apotheose van de match Wereldtitel dammen 2016 tussen de youngsters Jan Groenendijk en Roel Boomstra. Van maandag 12 t/m zaterdag 17 december spelen zij in Scheveningen de laatste vijf partijen van de in totaal twaalf partijen omvattende tweekamp, waarvan het eerste gedeelte wordt afgewerkt in Groningen en Wageningen. De prijzenpot omvat 30.000 euro.

Groenendijk (18) won bij de jeugd vrijwel alles wat er maar te winnen valt en was vorig jaar dé sensatie van het WK in Emmen waar hij op dramatische wijze op de laatste zet van zijn laatste partij de titel miste. Boomstra (23) is al enige tijd en wereldtopper en eindigde op dat toernooi als derde. Omdat de nummer één, de Rus Alexander Georgiev zich terugtrok ligt nu de weg open voor de eerste Nederlandse wereldkampioen sinds Harm Wiersma in 1984.

Den Haag is altijd al een prominente damstad geweest. Scheveninger Jack de Haas was begin vorige eeuw een van de beste spelers van deze planeet en in 1928 werd Ben Springer – later de bekendste inwoner van de Kornoeljestraat – als wereldkampioen gehuldigd. De bekende Haagse bestuurder Aad Ivens organiseerde in 1973 in het Congresgebouw de spraakmakende titelmatch Sijbrands-Andreiko (22-18). Sijbrands woonde toen in Kijkduin. Onder zijn leiding werd het roemruchte RDG in de jaren zeventig vijf keer landskampioen. In 1994 werd de Let Guntis Valneris  in het oude stadhuis aan de Javastraat gekroond tot ’s werelds beste dammer. En tot 2010 was het grote internationale zomerdamtoernooi The Hague Open vijftien keer op rij een begrip in de damwereld. Thans telt Den Haag in de prille tieners Berke Yiğittürk  en Emre Hageman twee (top)talenten om te koesteren.

In nauwe samenwerking met het organisatiecomité heeft de Haagse damwereld onder leiding van Jan Kok een uitgebreid omlijstend programma samengesteld.

De gemeente Den Haag fungeert als partner van de match, die in Kumpany, Top Notch en Young Capital z’n belangrijkste sponsors kent. Vandaar dat de officiële aftrap voor de complete match voor genodigden en de media dinsdag 29 november om 13.00 uur uur in de residentie plaats heeft. Dat betekent letterlijk en figuurlijk dammen op hoog niveau want de plaats van handeling is de veertigste verdieping van de Haagse Toren – in de volksmond Het Strijkijzer – aan het Rijswijkseplein.

Omdat de jeugd centraal staat op en rond deze match is er woensdag 30 november een themamiddag in de De La Reyschool, De La Reyweg 212. Waar niet alleen een bekende rapper op bezoek komt maar ook Roel Boomstra en Jan Groenendijk met de scholieren het gevecht op het dambord aangaan.

Donderdag 1 december is de focus gericht op de ouderen. Vanaf 19.00 uur zal een bekende topdammer in Ontmoetingscentrum Morgenstond aan het Eerste Eeldepad 3A, een aanschuifsimultaan geven tegen iedereen die het tegen hem durft op te nemen. Sportwethouder Rabin Baldeswingh neemt dan het voortouw. Ook  staat dan een clinic voor 55-plussers en huisdammers op het programma.

Na  Groningen, waar 3 december de eerste partij wordt verspeeld, en Wageningen arriveert de damkaravaan zondag 11 december in Den Haag. Plaats van handeling voor genodigden en media is dan het The Hague Hotel Marriott aan de Johan de Wittlaan 30 waar wethouder Rabin Baldewsingh de dammers welkom zal heten. Bondscoach Rob Clerc geeft zijn visie over het verloop van de match terwijl de technisch directeur van de dambond, Johan Krajenbrink, een presentatie houdt over de schoonheid van het dammen  

Op maandag 12 december gaat om 11.00 uur de achtste ronde aan het Binnenhof van start in de Eerste Kamer. Politici, sponsors en andere gasten kunnen dan in een mini-simultaanseance de strijd aanbinden met de levende legende Ton Sijbrands. De partijen worden dagelijks becommentarieerd door grootmeester Auke Scholma met – vooralsnog alleen op dinsdag – Frerik Andriessen als side-kick.

Ook dinsdag 13 december is de locatie een bijzondere. Vanaf 11.00 uur wordt de negende ronde dan verspeeld in een Glazen Huis op het Plein. Ton Sijbrands geeft dan een mini-simultaan tegen genodigden en passanten.

Woensdag 14 december is voor beide spelers een rustdag maar niet voor ruim 100 kinderen die dan in het Zuiderstrandtheater aan het einde van de Houtrustweg onder de naam Young Masters The Hague de schooldamfinale voor Den Haag en omstreken afwerken. Aanvang 13.30 uur. Omstreeks 17.00 uur zullen Roel Boomstra en Jan Groenendijk de prijsuitreiking voor hun rekening nemen.

Donderdag 15 december: 11.00 uur aanvang tiende ronde in het Zuiderstrandtheater. Een uur later begint  een workshop voor (huis)dammers die ook onderling een partijtje kunnen spelen.

Vrijdag 16 december: 11.00 uur aanvang elfde ronde in het Zuiderstrandtheater. Om 12.00 uur heeft iedereen die dat maar wil de gelegenheid om mee te doen aan een workshop gevolgd door een aanschuifsimultaan door Ton Sijbrands, die de hele week ook in Den Haag als eregast aanwezig zal zijn.

Zaterdag 17 december: 11.00 uur aanvang twaalfde en laatste ronde in het Zuiderstrandtheater. Daar kunnen vanaf 12.00 uur (huis)dammers zich weer uitleven met een workshop, demonstraties en een onderling partijtje. Ook gaat in het theater (11.00 uur) de finale van het Nederlands kampioenschap voor jeugdteams met een kleine honderd jongens en meisjes van stapel.

Om 12.30 uur worden de klokken ingedrukt voor de officieuze daminterland Den Haag-Suriname.

Zondag 18 december: in het The Hague Marriott Hotel wordt sowieso gedamd. Als de beslissing nog niet is gevallen dan gaan Boomstra en Groenendijk in een sneldam-barrage uitmaken wie zich wereldkampioen mag noemen. Afspraak is dat de winnaar minimaal drie winstpartijen op zijn conto moet hebben geschreven. Mocht de tweekamp op zaterdag (of eerder) al zijn beslist dan doen beide matadoren mee aan een attractief programma met onder meer spectaculaire rapid- en blitzpartijen.  

De huldiging wordt tussen 17.00 en 18.00 uur verwacht.

Zie ook www.wereldtiteldammen.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.