Informatie

Zandvliet provinciaal kampioen

Om de nummers 1 en 2 bij (Harry Zandvliet en Radjinder Jharap (speelt buiten mededinging mee)  te kunnen halen moest Frits Luteijn winnen van Bas Baksoellah. Er gingen al snel vijf schijven van het bord waardoor er ruimte ontstond om op te bouwen op de rechtervleugel van Frits. Daar maakte Frits goed gebruik van waardoor de bewegingsvrijheid van Bas wat minder werd. Er werd weer geruild en Frits begon dezelfde opbouw totdat Bas een fout maakte. Frits brak ten koste van twee schijven door naar dam, maar daarbij stonden de schijven van Bas niet echt gunstig. Bas kon de dam gelijk afpakken, maar dan speelden de ongunstige schijven een rol. Daarom deed hij het niet, maar dat maakte niets uit, want de partij ging verloren. Frits haalde de twee benodigde punten. Nu was het afwachten.
Radjinder moest tegen Piet Rozenboom. Hij liet zich al snel opsluiten op zijn linkervleugel. Dat was op zich niet erg, maar werd wel belangrijk in de partij, want Piet maakte de opsluiting alleen sterker. Radjinder was misschien wel te eigenwijs om het af te breken waardoor Piet een winnende stand verkreeg. Piet koos helaas (voor Harry) de combinatie waar hij rustig had kunnen wachten. Na de combinatie leek het erop dat Piet door kon lopen naar dam, maar dat viel tegen. Het
werd remise. Door dit punt kan Radjinder niet meer ingehaald worden door Frits, want Radjinder heeft de onderlinge partij gewonnen.
Harry had in Nico Leemberg een lastige tegenstander, want hij had nog maar weinig remises met Nico gespeeld. Het zou echter nu anders lopen. Harry was van plan om Nico in de hekstelling vast te zetten en dat lukte snel. Voor een sterke hekstelling was dat echter wel vroeg. Daarna werd er naar voren en achteren geruild, volgens het plan bij een hekstelling. Daarbij verkreeg Harry geen voordeel. Pas toen Nico zich uit de stelling ruilde ontstond er licht tempivoordeel voor Harry en later voordeel in de stand omdat de schijven van Harry beter kwamen te staan. Harry kreeg twee keer kans op winnend voordeel, maar pakte deze niet. Harry behaalde het benodigde puntje, maar had er meer van kunnen maken.
Harry is nu kampioen van de ZHDB, van harte gefeliciteerd. Radjinder kan dit niet worden omdat hij nu geen lid is van een Zuid-Hollandse damclub.

 

 wo 24-08-2022   Devanand Orie    Arend van Beelen (985)  0 2 R  
 ma 29-08-2022   Frits Luteijn (1365)   Bas Baksoellah (1008)  2 0   Partij
   Radjinder Jharap (1191)   Piet Rozenboom (1034)  1 1   Partij
   Nico Leemberg (1124)   Harry Zandvliet (1068)  1 1   Partij  

In deze klasse konden helaas twee partijen niet doorgaan. Ratan Ganeshie was ziek waardoor Marlon Mangroe (rijdt mee in de auto) ook niet kon komen spelen. Het wordt nu nog even uitzoeken hoe deze partijen kunnen worden ingehaald.
Harold Jagram stond voorafgaande aan de zesde ronde gelijk met Johan Pronk en moest dus om een goede kans te maken op de eerste plaats winnen van Leo van Teijlingen. Harold bouwde binnen 17 zetten al een tempivoordeel op van 15, want hij ruilde vijf keer naar voren en Leo helemaal niet. Dat leverde echter nog geen voordeel op qua stand. Het tempivoordeel werd minder, waarbij de stand steeds beter werd. Helaas voor Harold ging hij met schijf 42 de verkeerde kant op waardoor hij minder sterk kwam te staan en Leo later kon doorbreken. Even later kwam een tweede kans, maar deze werd ook niet gepakt. Na de doorbraak van Leo wachtte Harold te lang met een eigen doorbraak waardoor de stand voor Harold te moeilijk werd. Hij verloor de partij en daarmee waarschijnlijk ook de 1e plaats.
In de partij tussen Nerin Bisseswar en Ron de Vaal gebeurde de eerste zetten weinig. Er werd rustig opgebouwd en geruild totdat Nerin een voorpost innam, die niet goed was. Ron ging echter niet in de aanval waardoor de voorpost behouden bleef. Daarna haalden beide spelers een dam en liep de partij remise.
Om ruimte te maken om partijen in te halen speelden Leo van Teijlingen en Johan Pronk hun partij van de 7e ronde op woensdagavond in Delft. Johan nam redelijk snel een voorpost in, maar deze werd snel weggeruild. Leo speelde anders dan tegen Harold, want nu nam hij zelf tempivoordeel, dat opliep naar 9. Johan nam toen weer een voorpost in. Even leek het erop dat er groot voordeel gehaald kon worden uit deze voorpost, maar wit had nog een redding. Zwart speelde een andere zet en bleef (op een paar zetten na) de rest van de partij iets minder staan, maar dat was niet voldoende voor wit om te winnen. Beide spelers haalden dam en probeerden een tweede te halen, maar dat lukte alleen wit. Zwart daarentegen nam een twee om twee naar remise.
Er valt weinig te schrijven over de mogelijke eindstand (of juist veel vanwege de mogelijkheden), want er zijn nog drie kanshebbers, waarbij Ratan Ganeshie nog twee partijen moet spelen. Op maandag 5 september speelt hij tegen Johan Pronk en hopelijk is de partij Ratan – Marlon Mangroe dan al gespeeld.

 ma 29-08-2022   Marlon Mangroe (957)   Gerard Peroti (955)         
   Harold Jagram (977)   Leo van Teijlingen (856)  0 2   Partij
   Nerin Bisseswar (782)   Ron de Vaal (818)  1 1   Partij
 ma 05-09-2022   Johan Pronk (961)   Ratan Ganeshie (868)         

In deze klasse was de winnaar voor de zesde ronde al nagenoeg bekend. John Kolstee kon deze avond al kampioen worden.
Eén van de andere kanshebbers was Jeroen Neve. Zijn nadeel was dat hij van John heeft verloren en daarom een extra punt nodig heeft. Met de voorsprong van John (drie punten), was dat vragen om een wonder. De eerste klus was winnen van Hedwig Callender, die vanaf het begin van de partij met een omsingeling begon. Deze aanval werd met een ruil afgeslagen waarna Jeroen voordeel qua tempi had (12). Dat werd binnen enkele zetten uitgebreid naar 14. Dat werd echter teniet gedaan om Jeroen een zetje over het hoofd zag, waardoor Hedwig twee schijven won. Eén van de schijven ging weer verloren, maar daarvoor werd de stand beter. Pas in het verre eindspel maakte Hedwig een fout (misschien wilde hij op overmacht spelen) waardoor de partij remise werd. Een voordeel voor John!
John moest zelf tegen de andere kanshebber (ook een wonder nodig), namelijk Hanny de Vaal. Hanny bouwde een zware rechtervleugel op, maar had te veel randschijven. Ze gebruikte deze goed door naar voren af te ruilen, maar John voorkwam opsluiting door ook af te ruilen. Daarmee bleef het lichte voordeel in tempi voor Hanny. Enkele zetten later dacht Hanny waarschijnlijk af te ruilen, maar overzag dat daarvoor een schijf ontbrak. Dat kostte een schijf en Hanny gaf op. John
werd toen kampioen van de Eerste Klasse. Van harte gefeliciteerd.
Wynton Meijer kon John al niet meer bijhalen, maar gaat voor een prijs. Deze ronde speelde hij tegen Andries van der Wal. Er werden als snel schijven geruild waardoor er meer speelruimte ontstond. Toen de schijven weer tegenover elkaar stonden verkreeg Andries langzamerhand voordeel, want de schijven van Wynton stonden niet goed om makkelijk te kunnen ruilen. Andries kon het voordeel niet behouden en gaf door een ruil een schijf weg. Wynton gaf daarna nog een
minieme kans op remise, maar Andries koos voor de verdediging. Na een plakker liep Wynton sneller naar dam en ontstond er overmacht. Wynton offerde zijn dam om de laatste schijf van het bord te halen en had toen vier schijven (een kwam net voor de damlijn) tegenover een dam. Met deze winst behoudt Wynton kans op de 2e plaats.
Wilfred Promes en Nico Pronk speelden een leuke partij met een gelijkwaardige stand tot de 22e zet. Nico nam een goed voorpost in, maar maakte daarvan een zet later geen gebruik. Enkele zetten later kon Nico naar dam combineren, maar dat ging ten koste van een schijf en Wilfred verkreeg ook een dam. Als Nico direct de dam van Wilfred had afgepakt, dan was de kans groot op remise. Hij deed dit niet waardoor Wilfred kon profiteren van de minder goede posities van de
schijven van Nico. Wilfred won de partij.

 ma 29-08-2022   Hedwig Callender (756)   Jeroen Neve (817)  1 1   Partij
   Wynton Meijer (770)   Andries van der Wal (702)  2 0   Partij
   John Kolstee (767)   Hanny de Vaal-Kokshoorn (644)  2 0   Partij
   Wilfred Promes (494)   Nico Pronk (581)  2 0   Partij  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.