NieuwsUitslagen

Van Stigt Thans vloert landskampioen

Landskampioen Witte van Moort ging meteen onderuit bij de start van de KNDBclubcompetitie. De Tukkerse toppers – verzwakt in vergelijking met vorig seizoen – kregen bijVan Stigt Thans met 12-8 het deksel op de neus. Grote man bij de Schiedammers was Dirk van Schaik jr. die grootmeester Andrej Kalmakov beentje lichtte. Apeldoorn, wellicht dé belangrijkste titelkandidaat, kwam in eigen huis tegen Mo & Z Volendam niet verder dan 10-10. CEMA/De Vaste Zet deed in de strijd om handhaving goede zaken door Damcombinatie Fryslân van zich af te schudden.
In Schiedam eindigde Clerc-Barkel in een bloedeloze remise. Ook bij Rentmeester-Mol, Prinsen-Twiest en De Jager-Remeijer werd het evenwicht nooit echt verbroken. Intussen stond de thuisclub wel vier punten voor. Anatoli Gantwarg overklaste Herman Hilberink en Gerbrand Hessing nam volgens zijn tegenstander Ron Heusdens in verloren stand een verliezende combinatie. Frits Luteijn leek de uit Zwitserland overgekomen grootmeester Hans Vermin op de knieën te krijgen maar er bleek geen sluitende winstvariant voorradig. Witte van Moort kwam terug in de wedstrijd door Tomasz Miksa. Het eindspel was wellicht nog remise maar Patrick Stork bekende na afloop dat hij het allemaal niet meer zo scherp zag. De bezoekers verzuimden langszij te komen toen Vadim Virny in vliegende wederzijdse tijdnood na een wanhoopscombinatie van Peter van der Stap verkeerd sloeg. De resterende vier-om-drie-stand was niet meer te winnen. Dirk van Schaik behandelde een Ghestem-doorstoot boordevol duizelingwekkende varianten beter dan de veel hoger aangeslagen Andrej Kalmakov, die in een kansloos eindspel belandde: 12-8.

Louter toppers
Bij de topper DC Apeldoorn contra Mo & Z Volendam zaten liefst negen deelnemers aan het Europees kampioenschap achter de borden. Volendam had z’n beste beentje voor gezet en had louter toppers opgesteld. Geen eigen spelers dit keer derhalve, zelfs captain Paul Sier stond niet eens in de basis. De grootste verrassingen waren de remises van nieuwe aanwinst Wouter Ludwig tegen tienvoudig wereldkampioen Alexeï Tsjizjov en aan de andere kant van Cock van Leeuwen tegen de regerend wereldkampioen Alexander Georgiev.Apeldoorn, de nummer twee van vorig seizoen, kwam op voorsprong dankzij Michiel Kloosterziel. Hij nam tegen Wieger Wesselink een Coup  Springer, die hem en doorbraak naar dam opleverde. In
het eindspel besliste hij de partij met een vijfklapper. Kees Thijssen vergrootte de marge ten koste van Jean-Marc Ndjofang, de bronzen medaillewinnaar van het WK. El Animal raakte in tijdnood het spoor bijster. Toen zijn vlag voortijdig viel had hij al beslissend nadeel opgelopen.De bezoekers kwamen echter goed terug. Ben Provoost profiteerde van enkele onzorgvuldigheden van Hein Meijer die na de tijdnoodfase moest erkennen dat het klassiekje niet meer te redden viel. Na bijna zes uur spelen werd het toch nog een gelijkspel door Yuri Anikieiev die Bas Messemakeropbracht. Remises waren er tussen de Alexanders Presman en Getmanski, Raimonds Vipulis en Ivan Trifimov, Hendrik van der Zee en Thomy Mbongo en Frerik Andriessen en Paul Oudshoorn.
Podiumkandidaat Denk en Zet had geen kind aan SNA. Het werd in Culemborg volkomen verdiend 15-5. Alexander Boulatov had succes met een damcombinatie, Jeroen van den Akker met een laatklassiekje en Sven Winkel met een dodelijk offer van Dussault. Evgueni Vatoetin had een sterke tweede helft en kwam vanuit een gelijkwaardige positie tot een winnend afspel. Pieter Steijlen liet in tijdnood NK-finalist Steven Wijker vastlopen. Derk Jan Riesthuis kwam niet in gevaar tegen Richard Mooser en verder mocht de Heerhugowaartse promovendus niet mopperen dat het de schade beperkt kon houden. Bij Tjeerd Harmsma en John van den Borst sloeg het voordeel niet door, Sander Spaans redde zich met een damcombinatie uit een knellende door Dik de Voogd aangelegd korset en de defensie van Mike Koopmanschap klopte precies tegen de aanstormende schijven van Pim Meurs.

Nieuwkomer
De Oldehove verweerde zich verdienstelijk tegen Damvereniging VBI en hield in Huissen de ingecalculeerde nederlaag beperkt tot 13-7. Erwin Heslinga hield de immer productieve Johan Krajenbrink netjes op remise nadat Alexander Baljakin een maatje te groot was gebleken voor Hendrik Veenstra. De Leeuwardense nieuwkomer kwam zelfs op gelijke hoogte door kopman Tjalling Goedemoed die Fred de Koning combinatief verraste, een schijf won en het afspel onberispelijk in winst omzette. Peter Hoogteijling en Guntis Valneris lieten zich positioneelgelden. Geert van Aalten stuitte echter na een complexe partij op de onverzettelijkheid van Jan van Dijk. Gérard Jansen zag in een dun standje alsnog zijn aanval doorslaan en Rick Keurentjes ontkrachtte met succes de remisepogingen van Oege Dijkstra. Jan Algra kon net niet winnen vanJoost Hendriksen maar Klaas-Hendrik Leijenaar slaagde er wel in de tweede overwinning voor De Oldehove op het scorebord te brengen. Hij verpestte met een zetje het ereklassedebuut van de 14-jarige Jan Groenendijk en maakte in een overmachtseindspel geen fout.
Hijken DTC was veel en veel te sterk voor het danig verzwakte Twente’s Eerste, dat ook nog eens met twee invallers naar Drenthe was afgereisd en zichzelf met gevoel voor realisme bij voorbaat al als (voornaamste) degradatiekandidaat beschouwt. De uitslag van 15-5 was volkomen conform dekrachtsverhouding. Kopman Roel Boomstra opende de score combinatief tegen Egbert van Hattem. Ook Nick Hoving, Jacob Okken, aanwinst Wiebe van der Wijk en grootmeester Martin Dolfing zetten het grote ratingverschil om in winst. De topduels Jansen-Faber, Kroesbergen-Stokkel enDomchev-Goudt eindigden na interessante strijd in remise.CEMA/De Vaste Zet begon de competitie met een klinkende triomf op Damcombinatie Fryslân dat in het Plenkhoes met 12-8 volkomen kansloos werd gelaten. EK-deelnemer Oscar Lognon haalde meteen al de belangrijkste angel uit het Friese tiental door oud-wereldkampioen Harm Wiersma ogenschijnlijk zonder moeite op remise te houden. Hetzelfde deed Leopold Sekongo tegen de andere grootmeester, Auke Scholma. Paul Nitsch bewees dat zijn slechte score van de afgelopen competitie en vergissing was en nam Hans Zondervan combinatief te grazen. Toen Brion Koullen met imposant spel routinier Siep Buurke compleet van het bord speelde stond de Limburgse victorie eigenlijk wel vast. Olga Kamyshleeva en Macodou M’Diaye konden hun voordeel niet te gelde maken. Na even vijf uur spelen bepaalden Martijn van Gortel en Sjoerd Huitema met een remisehanddruk de eindstand op 12-8.

Uitslagen eerste ronde:

Apeldoorn – Mo & Z Volendam10-10

Van Stigt Thans – Witte van Moort12-8

Hijken DTC – Twente’s Eerste15-5

Denk en Zet – SNA15-5

Damvereniging VBI – De Oldehove13-7

CEMA/De Vaste Zet – Damcombinatie Fryslân 12-8

Klik hier voor de overige uitslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.