JeugdNieuwsUitslagen

Van IJzendoorn en Slump wereldkampioen!

(met verslag van coach Erno Prosman)

Afgelopen week werd in het Drentse Beilen het WK jeugd verspeeld. In Team KNDB was de ZHDB goed vertegenwoordigd. Zo goed zelfs dat bij de junioren en aspiranten goud werd behaald, zowel in het reguliere WK als bij het sneldammen. MI Martijn van IJzendoorn (DC VELO en Damlust) was een ronde voor het einde op basis van de tegenstandersrating al zeker van de titel, MF Jitse Slump (Van Stigt Thans) moest er na negen rondes nog om sneldammen met de Rus Anton Bursuk, met wie hij exact gelijk geëindigd was.  Eén partij  was genoeg voor de titel. het brons was ook voor Team KNDB, in de persoon van Wouter Wolff, die in punten gelijk eindigde, maar minder weerstandspunten had.

Coach Erno Prosman over de wereldtitels van Martijn:

Martijn van IJzendoorn domineerde het WK toernooi van de junioren van begin tot eind. Na een uitstekend begin met vier overwinningen, kon hij het toernooi met een relatief gerust hart uitspelen. Zijn overwinning  in de voorlaatste ronde tegen de let Brovkins was voldoende voor de overwinning. Achteraf bleek zijn overwinning tegen Valjuk, de uiteindelijke nummer twee van het toernooi, in de derde ronde van cruciaal belang: in een spannende partij wist Martijn zijn tegenstander op het verkeerde pad te brengen (voor de naspelers: 30… 10-14 is verhinderd door een damcombinatie). Het afgedwongen afspel werd door Martijn fraai tot winst gevoerd. Ook zijn winstpartijen tegen de reeds genoemde Brovkins en Bobkov waren van hoog niveau. Martijn veroverde dan ook zeer terecht de wereldtitel.

Het sneldamtoernooi werd zo mogelijk nog sterker door Martijn gedomineerd: na acht overwinningen en slechts een remise bleef de concurrentie verslagen achter. Valjuk werd ook hier tweede met liefst vier punten achterstand.

Coach Erno Prosman over de wereldtitels van Jitse:

Het pad van Jitse naar de top was een stuk kronkeliger. Een nederlaag vroeg in het toernooi (tweede ronde) tegen de Rus Bursuk wierp Jitse terug naar de middenmoot. Omdat een goed resultaat in het normale toernooi niet meer haalbaal leek, wierp hij zich met volle energie in het sneldamtoernooi om de rest van de deelnemers toch nog eens zijn ware speelsterkte te laten voelen. Zijn resultaat van twee remises en zeven overwinningen, bleek meer dan voldoende voor de titel.

In het normale toernooi kwam Jitse langzaamaan terug na enkele goede overwinningen tegen sterke spelers. Twee ronden voor het einde kwam het eerste cruciale moment. Tegen de toenmalige koploper Wouter Wolff (ook Nederland) ging Jitse eigenlijk te ver in het zoeken naar kansen, immers op dat moment leek een overwinninng zijn laatste kans op een hoe klassering. Wouter had een kans voor open doel op een overwinning, maar vreemd genoeg liep deze ontzettend spannende partij op remise uit (naspelen!). In de laatste ronde leek de strijd om de titel tussen Wolff en Bursuk op een overwinning voor de laatste uit te lopen – beiden speelden remise, en de WP-punten van Bursuk waren beter. Jitse had dan wel evenveel punten na een ietwat gelukkige overwinning tegen de sterke Pool Chicocki, maar zijn WP-punten leken toch niet opgewassen tegen die van beide andere combattanten om de wereldtitel. Na driftig gereken van de arbiters bleek echter dat Jitse en Bursuk exact gelijk geeindigd waren, met een barrage ten gevolge. Die barrage liet niets aan duidelijkheid over: Jitse leidde de partij vanaf het begin tot het eind en zegevierde verdiend.

Een klein succesje bij de pupillen meisjes: Kirsty Wahjuwibowo (DC Den Haag) was de beste Nederlandse.

MvIJ

JS

 

 

 

 

 

 

 

 

foto’s: Facebook Aya Kychkina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.