NieuwsUitslagen

‘Roel en Jan hebben damsport sexy gemaakt’

Den Haag – In het imposante damverleden van Den Haag vormde de apotheose van de match om de wereldtitel tussen Roel Boomstra en Jan Groenendijk bepaald geen dissonant. Liefst twee van de vijf partijen besliste Boomstra in de residentie in zijn voordeel en omdat hij er in Groningen en in Wageningen ook al eentje had gewonnen werd de eindstand 16-8 in het voordeel van de 23-jarige Groningse student die daarmee een jongensdroom zag uitkomen.

De vijf jaar jongere Groenendijk was teleurgesteld maar gaf de winnaar de credits die hem toekwamen. ‘Roel is de terechte winnaar. Hij heeft sterker gespeeld’. De winnaar zelf kon het met deze zienswijze alleen maar eens zijn. ‘In het begin had ik het heel zwaar maar daarna kwam ik in mijn ritme en heb heel gedisciplineerd gespeeld. Het was mijn verdienste dat Jan niet in z’n spel kon komen. Ik heb op de beslissende momenten het sterkste spel laten zien’.

Ook de Zoetermeerse bondscoach Rob Clerc toonde zich zeer tevreden. ‘Het resultaat is een goede afspiegeling van het spel. Roel damde héél sterk. Superieure techniek. Het verschil in rating liegt niet’.

De laatste vijf partijen van de tweekamp werden in Den Haag op drie verschillende locaties verspeeld. Na de ontvangst in het The Hague Marriotthotel en de presentatie ‘De schoonheid van het dammen’ door technisch bondsdirecteur Johan Krajenbrink was de Eerste Kamer voor het eerst in de historie het decor voor een sportevenement. Wethouder Rabin Baldewsingh, die zich erg heeft ingespannen de match binnen te halen en NOC*NSF-preses André Bolhuis namen daar de eerste zet voor hun rekening. Een partijtje duo-dam samen met de Haagse nationale jeugdkampioenen Berke Yigitturk en Emre Hageman werd in het voordeel van de wethouder beslist.

Mark Tuitert

De volgende dag trok een glazen huis op het Plein veel bekijks, onder anderen van oud-Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert. De laatste drie ronden was het Zuiderstrandtheater plaats van handeling. Eerst kwamen beide matadoren in actie bij de prijsuitreiking van de Young Masters voor jonge, talentvolle schooldammers waar ook de dammascotte Pinky niet ontbrak. In de categorie voortgezet onderwijs ging de eerste prijs naar Wynton Meijer, na herkamp met Lilian Pijp. Emre Hageman (Willem de Zwijgerschool) was zoals verwacht bij de basisscholieren oppermachtig. Ysila Coende (De la Reyschool) sprong eruit bij de middenbouw (groep 5/6), terwijl Thijs van Hilst zich in de groep 3/4 de sterkste toonde.

Intussen speelde Ton Sijbrands (‘U zit hier toch wel uit eigen, vrije wil, he’…) – net als alle andere Haagse dagen – simultaan tegen iedereen die dat maar wilde. De levende legende vierde tijdens de tiende ronde zijn 67ste verjaardag en kreeg daarvoor van de gemeente Den Haag en het organisatiecomité een grote taart die hij met zijn tegenstanders deelde. Roel Boomstra haalde twee ronden voor het einde al definitief de wereldtitel binnen, werd door moeder Annemieke geknuffeld, zwaaide met een grote bos bloemen, opende zonder morsen een fles champagne en nam en passant een cheque van 18.000 euro in ontvangst. Groenendijk kon later 12 mille incasseren.

Op de slotdag puilde het Zuiderparktheater uit z’n voegen. Met Auke Scholma en Frerik Andriessen naast het demonstratiebord, Ton Sijbrands op de simultaantoer, de match met versnelde tempo tussen Den Haag en Suriname (13-7 en 10-10) en het Nederlands kampioenschap voor jeugdteams. De Haagse pupillen Berke Yigitturk, Emre Hageman, Gökhan Bagci en Djamaldi en Ysila Coene eindigden in hun groep als tweede. Jan Christiaan Wahls, Wouter Morssink en Marco de Leeuw werden kampioen bij de junioren/aspiranten.

Rolmodel

Tijdens de afsluitende prijsuitreiking was wethouder Rabin Baldewsingh vol lof voor beide combattanten. ‘Jullie hebben de damsport weer op de kaart gezet, sexy gemaakt’. De wethouder doelde op alle media-aandacht voor beide youngsters in hun witte en zwarte maatpak. Zij hebben als rolmodel voor de jeugd de damsport dankzij het hiphoplabel Top Notch en uitzendbureau YoungCapital een frisse, jonge en coole uitstraling bezorgd.

De voorzitters van de Nederlandse en van de werelddambond, Hans Vermeulen en Harry Otten keken eveneens met veel voldoening op de afgelopen drie weken terug. Met een beker en een diploma in de hand en een medaille om de hals stond Roel Boomstra trots en glunderend op de hoogste trede van het erepodium en zong uit volle borst het Wilhelmus mee.

Meer info: www.wereldtiteldammen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.