NieuwsUitslagen

MF Jeroen Kos ZHDB-kampioen

In de hoofdklasse vielen alle belangrijke beslissingen. Koploper Jeroen Kos versloeg titelhouder Thomas Wielaard, waar medekoploper Frans Teijn bleef steken op remise tegen Gaetano Nahar. Door deze resultaten is Jeroen Kos de Delfland/ZHDB kampioen 2013. Jeroen, van harte gefeliciteerd met dit kampioenschap en daardoor tevens plaatsing voor de halve finale NK 2014! Frans legde beslag op de tweede plaats. Uitzonderlijk, gezien zijn (veel) lagere rating dan de meeste deelnemers. Frans, van harte gefeliciteerd met dit prachtige en bijzondere resultaat! Edoch, een teleurstelling voor Frans zal zijn dat de KNDB onlangs de procedure voor plaatsing voor de halve finales heeft gewijzigd. De nummer 2 van de provinciale kampioenschappen is niet geplaatst voor de halve finale, alleen de kampioen. Henk de Witt wist Geert Prinsen op remise te houden en legde daarmee beslag op het brons. Weliswaar moet Geert nog een partij inhalen en kan hij bij winst in punten gelijk komen met Henk, maar dan spreken de regels om de volgorde te bepalen in het voordeel van Henk.Onderin wist Gerard Peroti op het laatste nippertje zijn eerste en enige punt -tegen Arie Stoorvogel- te veroveren. De eer is gered. Arie eindigde voorlaatste met vier punten. Hij had het dubbele aantal kunnen hebben, maar twee keer zorgde een black-out er voor dat een gewonnen stelling eindigde in verlies. Titelhouder Thomas Wielaard kon dit toernooi geen potten breken, slechts één overwinning tegenover twee nederlagen. Gaetano Nahar staat precies op zijn gemiddelde, maar moet nog een partij inhalen tegen Geert Prinsen.

In de promotieklasse was het erg rustig, want op het moment van spelen zat Heve Bijnaar in het vliegtuig naar Thailand en Johan Pronk stond op het punt om te gaan vliegen naar zijn vakantiebestemming. Beide heren hadden hun partij al vooruit gespeeld. Vorige week kon Piet Rozenboom niet tegen Cees van Atten spelen en omdat hij op 8 mei geen vervoer heeft, werd deze partij op 1 mei gespeeld. De partij tussen Loek Tillemans en Cees van Atten is daarvoor verplaatst naar 8 mei. Schrijver dezes had zich kort voorbereid op de partij met Henk Valk en had een paar dagen daarvoor al een plan de campagne, maar het zou anders lopen. Door ‘gebrek’ aan spanning werd de partij niet serieus genoeg begonnen en dan wordt het moeilijk om deze alsnog te krijgen. Henk Valk (zwart) speelde snel en wit ging daarin mee. Daardoor ontstond datgene dat van tevoren gepland was om te voorkomen. Wit kwam moeilijk te staan en zwart kon een gelijkwaardige combinatie nemen, die voor hem wel de weg vrijmaakte naar dam. Wit stond verloren en dacht al aan een barrage met Heve Bijnaar toen zwart een zet deed en meteen opgaf. Hij wilde met een 2 om 2 de stand vereenvoudigen en verbeteren, maar had eerst de schijf moeten verplaatsen, die op 40 klaar stond om naar dam te gaan. In plaats van een 2 om 2 kon wit 2 schijven slaan, inclusief de schijf op 40, zonder zelf een schijf te verliezen. Wit won de partij dus en was direct kampioen.De andere partij tussen Piet Rozenboom en Cees van Atten verliep in het voordeel voor Piet. Het voordeel werd zo groot dat uiteindelijk Cees geen dam kon halen en ook niet met zijn schijven kon spelen. Piet had tempi over en won dus de partij. Hij staat nu op de derde plaats, maar dat kan tijdelijk zijn. Als Loek Tillemans ook wint, dan geldt hetzelfde voor Loek als voor Henk de Witt in de Hoofdklasse. Loek heeft dan evenveel overwinningen als Piet, heeft remise gespeeld tegen Piet, maar heeft in tegenstelling tot Piet gewonnen van de nummer 1. Bij winst wordt Loek dus derde.

In de Eerste klasse komen tien spelers uit, dus hier zijn nog geen beslissingen gevallen. Hoewel Arie van Diggele de beste papieren in zijn bezit heeft. Hij had voor aanvang slechts twee verliespunten en moest tegen de nu pas op stoom komende clubgenoot Jaap Vermeer een derde verliespunt accepteren. Mees van den Bosch en Jan Eekhout profiteerden niet van deze misstap. Zij deelden de punten na een partij waarin Jan een valse damzet uitvoerde, maar Mees een (waarschijnlijke) winstkans in het eindspel liet lopen. Rob Smits maakte een mislukt kampioenschap nog een beetje goed door Nafta Rijgersberg te kloppen. Rolan van der Lugt en Victor Bijnaar remiseerden en blijven Nafta net voor.

Een verrassende laatste ronde! Rinus Neyndorff stond voor aanvang van deze ronde met acht uit vijf op kop en Rob de Blij scoorde uit vijf partijen zeven punten. Wat gebeurde? Siegfried Hanenberg klopte de favoriet na fraai combinatie-werk en Quirine van der Salm kon de sterke resultaten van de laatste weken tegen Rob de Blij deze keer niet waarmaken Ergo: Rob de Blij kampioen! Gefeliciteerd en rouwkaarten naar Rinus. Chiel Overvoorde en Egmond Blinker speelden een ware ”kermis”partij, waarbij in een remisestand Egmond blunderde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.