EventsInformatie

Masterclass Gantwarg

Reeds meer dan 10 jaar is er bij Van Stigt Thans op de vrijdagavond voor de Nationale competitiewedstrijd een masterclass van Gantwarg. Iedereen is welkom. Lidmaatschap van de vereniging is niet vereist. Alle kosten worden gedekt door een donateur. De masterclass is met name bedoeld voor de ambitieuze dammer.
Plaats van handeling is C.G.V. Alliantie, Nijhoffplein 17, 3123 NH Schiedam.
Gantwarg is een buitenbeentje in de damwereld. Hij behoort tot de kinderen, die reeds op de lagere school uit de klas werden geplukt om op een speciale school een aangepaste opleiding te volgen met een succesvolle damcarrière als gevolg. Anderen waren Andreiko, Chizhov, Schwarzman, Georgiev, etc.
Hij kwam op in een periode, dat de oude garde bestaande uit Koeperman, Sjtsjegoljew en Andreiko de dienst uitmaakten. Na de match om de wereldtitel tussen Sijbrands en Andreiko brak hij hun macht. Dat deed hij door gelijkgestemden om zich heen te verzamelen en zijn ideeën te delen met deze groep. Spelers als Baliakin, Watoetin, Bulatov, Korchov, Thijssen, Mitsjanski, Koifman, Karen van Lith, etc. zouden wellicht nooit hun topklasseringen hebben gehaald zonder het mentorschap van Gantwarg.
Ook buiten deze groep geniet hij groot respect. Het gaat bij allen om een vriendschap voor het leven. Tot de dag van vandaag deelt hij zijn ideeën met iedereen, die er naar luisteren wil ten voordele van iedereen. De masterclass is een voortzetting van deze vriendengroep. Allerlei spelers, die zelfstandig reeds enig niveau hadden bereikt en anderen die dit nog niet hadden hebben er dank zijn de masterclass 100 of meer Elo-punten bij gepakt.
Zijn filosofie is, dat het winnen van een gewonnen stelling een kunst is, die iedereen zichzelf kan leren. Maar het gaat erom te leren hoe stellingen te bereiken, die gewonnen kunnen worden. Dat vereist diep gevoel van de strategische aspecten van het damspel. Elke masterclass heeft hij het erover.
Een goede strategie moet je overigens in zijn optiek spelen met beide kleuren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.