Nieuws

Laat de Spice Girls maar schuiven

Ze zijn al eens de Spice Girls genoemd en de drie Musketiers. Ook staan ze bekend als het dartele dammende dames-drietal en in familieverband heten ze de Meijden. Niet onlogisch als je als de tweeling Gerda en Joke van der Meijden (56) door het leven gaat. Samen met vriendin Nel Lindhout (62) wonen ze in Mariahoeve op dezelfde galerij en vormen al bijna dertig jaar een vaste vriendinnenclub die in de weekeinde en op vakantie bijkans onafscheidelijk zijn. Sinds kort maken ze ook gedrie├źn de damwereld onveilig, van het Noord-Hollandse Heerhugowaard tot het Spaanse Salou toe.

Joke van der Meijden solliciteerde in 1981 bij ziekenhuis Bronovo waar Nel Lindhout hoofd boekhouding was. Het was de start van een hechte vriendschap. “We deden veel spelletjes, scrabble en zo. Nee, het dambord kwam nog niet op tafel”, glimlacht Nel. Dat gebeurde pas in 1994 toen vader Lindhout alleen kwam te staan en zijn dochter hem adviseerde om op dammen of schaken te gaan. Het werd het honderdruitenbord. Nel ging aanvankelijk mee naar DC Mariahoeve maar werd zo door het spelletje gegrepen dat ook zij lid werd. Joke zag het eerst niet zitten maar ging drie jaar later overstag na de constatering van pa Lindhout dat “ze best een aardig potje kon dammen”.

Samen gingen ze met DC Mariahoeve over naar DC Essesteijn dat in 2009 werd opgeheven. Nel: “We kregen een mailtje van voorzitter Johan Pronk van DC Scheveningen om eens een kijkje te komen nemen. Wel, het was daar zo gezellig dat we zeiden: hier willen we wel lid worden. Ook Gerda is toen begonnen met dammen”.
Op de maandagse clubavond in Het Kalhuis liepen ze ook de bekende dam(jeugd)trainer Piet Rozenboom tegen het lijf. “We maakten een praatje en toen riep Piet ineens: In de hoek jullie! Hij begon ons zetjes te leren en speelden onze partijen met ons na”.

Rozenboom gooide ze ook meteen in het ‘diepe’: hup meedoen aan het kampioenschap van Den Haag en Nel was van de partij op het laatste grote internationale zomerdamtoernooi The Hague Open in Kijkduin. “Ik haalde zes punten en was meteen ‘verkocht’. Joke en Gerda konden helaas geen vrij krijgen maar sinds die tijd doen we wel zo”n beetje overal aan mee”.

Ron Heusdens

Zeker het toernooi in Salou heeft indruk gemaakt. Nel, tevens penningmeester van DC Scheveningen waarvan Gerda secretaris is: “De damwereld wordt op die manier voor ons steeds groter en daardoor ook gezelliger. Grootmeester Ron Heusdens maakte grapjes met ons en op een terrasje vertelde ineens een Afrikaanse topdammer met een grote grijns dat een van ons een zetje had gemist. Heel leuk, die sfeer. Bovendien kan iedereen op zijn of haar eigen niveau een hele goede partij spelen. We hebben alvast voor volgend jaar geboekt”.

Dat ze op de grote toernooien alle drie in de onderste regionen eindigen nemen ze voor lief. Wel gingen Nel dit jaar in het kampioenschap van Den Haag en Joke in het open kampioenschap van Delfland in de tweede klasse met het zilver naar huis. Inmiddels spelen ze, na hun deelname aan het jaarlijkse Oranjetoernooi, ook op donderdag bij MDV in Monster hun partijtje.

Van het drietal heeft Nel de hoogste rating en is ook de fanatiekste. “Gerda heeft veel feeling en kan heel geconcentreerd spelen. Joke is de wisselvalligste en speelt de ene week de sterren van de hemel maar ziet de andere week iets heel simpels over het hoofd”.

Gedrie├źn zijn ze het over hun doelstelling eens: “We proberen telkens beter te worden en een leuke partij te spelen. Maar het is ook een sociaal gebeuren. Het moet wel gezellig zijn, we moeten het wel naar ons zin hebben”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.