Nieuws

In memoriam Arie Jacob Storm (1939 – 2015)

Dampropagandist Arie Jacob Storm (76) overleden
 AJStorm
Urk – In zijn woonplaats Urk is na een slopende ziekte de dampropagandist Arie Jacob Storm (76) overleden. Hij kreeg vooral bekendheid als voorman van de legendarische Haagse damsociëteit De Vriendendamkring die in de periode 1967-1987 nationale en internationale bekendheid oogstte. Topspelers uit die tijd zoals Baba Sy, Iser Koeperman, Andris Andreiko, Ton Sijbrands, Harm Wiersma, Rob Clerc en Jannes van der Wal wisten de weg naar de Haagse Rembrandtstraat te vinden.
Arie Jacob Storm was een telg uit een roemrucht Westlands (dam)geslacht van groenteboeren. Al jong ging hij met paard en wagen de klanten langs onder het motto ‘Het is enorm, het komt van Storm’. Hij werd lid van de Monsterse Dam Vereniging, waarvan hij niet alleen clubkampioen maar ook voorzitter is geweest, en ontpopte zich als een van de betere Westlandse spelers. Hij werd al snel arbeidsongeschikt. Het verhaal gaat dat oud-wereldkampioen Ton Sijbrands, die toen in Den Haag woonde, Storm het advies gaf zijn groentewinkel aan de Rembrandtstraat te gebruiken als damsociëteit. En zo geschiedde. In ‘Het Paleis voor de Dam’ zoals Theo Bollerman in zijn boek Sportstad Den Haag de ruimte van De Vriendendamkring (VDK) noemt, was vrijwel elke avond en elke zaterdag (nooit op zondag) wat te doen.
Ook werd in een oplage van duizend stuks een periodiek – Het Vriendendamblad – uitgegeven met abonnees tot in Suriname en Senegal toe. Tevens verzorgde hij samen met zijn vrouw Corry een aantal jaren de telefonische uitslagendienst van de dambond, die hem – evenals de Zuid-Hollandse Dambond, tot lid van verdienste benoemde.
Na het opheffen van de VDK verhuisde hij met zijn vrouw naar Vlieland en vandaar naar Swifterbant, Urk, Den Helder, Ter Heijde, Monster en weer terug naar Urk. Hij damde bij damclub Dronten, Urk aan Zet, HDC Den Helder en MDV Monster en veroverde bij bijna al deze vereniging de clubtitel. Alleen in Den Helder lukte het net niet.
Arie Storm is tevens de auteur van een aantal boeken, niet alleen over dammen maar ook over zijn gereformeerde jeugd in Monster.
De uitvaartplechtigheid heeft dinsdag (24 november) op Urk plaats. Om 10.00 uur is er een dienst in de Moriakerk, Lange Dam 2. Aansluitend volgt de begrafenis op de algemene begraafplaats De Vormt, Vormtweg 11, waarna de familie in Rouwcentrum DEL, De Noord 6, kan worden gecondoleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.