Informatie

Hervatting Provinciaal Kampioenschap, Zandvliet op titelkoers

Er is veel gebeurd in de Hoofdklasse. De meeste partijen van de ronde 5 en 6 werden in de zomertijd gespeeld, maar twee bleken heel moeilijk. Francis Tholel (die buiten mededing meespeelde) kreeg het zo druk dat hij vorige week besloot om zich terug te trekken. Volgens het reglement wordt een speler, die minder dan de helft van het aantal partijen heeft gespeeld, uit de stand gehaald. Afgelopen maandag speelde Devanand Orie zijn partij tegen Nico Leemberg en besloot hij op woensdag om zich terug te trekken uit het toernooi, ook wegens drukte (school en werk). Devanand heeft meer dan de helft van het aantal partijen gespeeld waardoor zijn nog te spelen partijen voor hem verloren worden verklaard. Beide terugtrekkingen leiden er toe dat Harry Zandvliet (nog een partij) en Radjinder Jharap (nog twee partijen) de beste kans op de beker hebben,. Als Harry nog een punt en Radjinder nog twee punten scoren, dan zijn zij niet meer in te halen door Frits Luteijn en Nico Leemberg. Komende maandag spelen Harry en Nico tegen elkaar! Goede kans voor Harry om Provinciaal Kampioen te worden, Radjinder speelt immers buiten mededinging mee.
De partijen van ronde 5 en 6 van de Hoofdklasse worden niet besproken. Afgelopen maandag werd de 7e ronde gespeeld.
Nico Leemberg verkreeg al snel voordeel tegen Devanand Orie, want met een plakker won Nico een schijf. Nico gaf Devanand geen kans op compensatie waardoor de schijf voordeel steeds zwaarder ging wegen. Devanand kon nog een dam halen, maar deze werd door een rondslag van zijn dam afgepakt. De partij tussen Harry Zandvliet en Radjinder Jharap verliep zonder kansen voor een van de spelers en eindigde daardoor in remise.

Bonne Douma nam tegen Frits Luteijn al snel een voorpost in. Deze werd al snel weggeruild omdat Bonne achter een schijf liep, maar Frits liet doen een kans op voordeel liggen. Na de ruil ontstond er veel ruimte zodat beide spelers weer konden opbouwen. Bonne nam weer een voorpost in, maar vergat de verdediging goed op te bouwen. Flits kon eenvoudig een schijf winnen door de voorpost aan te vallen, maar deed dit niet of op een manier, waarop de schijf niet werd
gepakt. Helaas voor Bonne was zijn voortzetting niet goed waardoor de schijf alsnog verloren ging en later de partij.
Bij de 17e zet vergat Arend van Beelen de zetcontrole tegen Bas Baksoellah, die daardoor eenvoudig een schijf won. Bas verkreeg wel veel voordeel, maar niet in tempi. Beide spelers ruilden daarna regelmatig naar achteren af, maar dat deed Bas een keer te veel. Daardoor gaf hij Arend
meer speelruimte. Enkele zetten later werd het voordeel nog minder waardoor de partij remise liep.

 Harry Zandvliet (1068)  Frits Luteijn (1365) 11Partij  
 Piet Rozenboom (1034)  Arend van Beelen (985) 20Partij
 Radjinder Jharap (1191)  Devanand Orie  20Partij
 Bonne Douma (1017)  Bas Baksoellah (1008) 20Partij
 Frits Luteijn (1365)  Piet Rozenboom (1034) 20Partij  
 Radjinder Jharap (1191)  Nico Leemberg (1124) 11Partij
 Arend van Beelen (985)  Bonne Douma (1017) 02Partij
 Devanand Orie   Bas Baksoellah (1008) 02R
 Nico Leemberg (1124)  Devanand Orie  20Partij
 Harry Zandvliet (1068)  Radjinder Jharap (1191) 11Partij
 Bonne Douma (1017)  Frits Luteijn (1365) 02Partij
 Bas Baksoellah (1008)  Arend van Beelen (985) 11Partij

In de Promotieklasse was maandag 22 augustus de inhaalwedstrijd Johan Pronk – Ron de Vaal al
gespeeld (23 mei 2022), zodat iedereen ‘bij’ was. In ronde 5 moesten de nummers 1 en 2 de degens met elkaar kruisen, namelijk Ratan Ganeshie en Harold Jagram.
De partij tussen Leo van Teijlingen en Ron de Vaal tot de 36e zet gelijk op. Toen kreeg Ron de kans om met 14-19 de mogelijkheden van Leo te beperken. Hij ruilde op de andere vleugel af waardoor hij zelf de beperking onmogelijk maakte. Twee zetten later liet Ron de winst glippen omdat hij het zetje niet uitvoerde. Daarna werd er geen voordeel meer behaald en liep de partij remise.
De partij tussen Ratan Ganeshie en Harold Jagram was steeds gelijkwaardig. Soms kon er wel een iets betere zet gespeeld worden, maar dat gaf dan alleen licht voordeel. Bij de 46e zet ging het mis en kon er gelijk opgegeven worden. Vermoedelijk vergat Ratan de zetcontrole waardoor een eenvoudige dam met schijfwinst voor Harold open stond. Harold sloeg gelijk toe en won dus de partij. Met deze winst nam Harold de koppositie van Ratan over.
Johan Pronk kon tegen Gerard Peroti profiteren van de partij tussen de nummer 1 en 2. Bij verlies van Ratan kon hij gelijk komen met Harold (beide dan 8 punten). Johan nam al snel weer een voorpost in, maar dat was te vroeg. Gerard liep direct achter de schijf, die Johan gewoon kon opvangen, maar dat deed hij niet (bang voor een damcombinatie, die te duur was?). Daardoor verkreeg Gerard winnend voordeel, maar hij verdedigde, nu zijn voorpost, niet goed (na 15. 46-41
mag 12-18 niet vanwege een nu goede dam voor wit). Johan pakte de schijf weer terug, maar liet nu zelf de winst liggen door bij de 34e zet te kiezen voor een dam in plaats van voor schijfwinst. Dat maakte even later niet uit, want Johan kon met een rondslag winnend voordeel verkrijgen . Johan kwam met deze winst gelijk in punten met Harold.
Marlon Mangroe nam tegen Nerin Bisseswar al snel een voorpost in, maar die werd gelijk weggeruild. Daarna liet Nerin toe dat zijn linkervleugel werd opgesloten. Dat was eerst niet erg, maar toen hij een schijf toevoegde werd de stand minder (7 tegenover 4). Even later dacht Nerin misschien te makkelijk over het verdedigen van een schijf (gewoon weglopen), maar dan kwam er een damzetje in de partij. Marlon pakte deze niet, maar nam wel schijfwinst en speelde de partij goed uit.
Komende maandag speelt 1 (Harold) – 4 (Leo) en 2 (Johan) – 3 (Ratan).

 Leo van Teijlingen (856)  Ron de Vaal (818) 11Partij  
 Ratan Ganeshie (868)  Harold Jagram (977) 02Partij
 Gerard Peroti (955)  Johan Pronk (961) 02Partij
 Marlon Mangroe (957)  Nerin Bisseswar (782) 20Partij

Ook in de 1e klasse werden de inhaalpartijen (Hanny de Vaal) snel ingehaald. Op 2 juni werd Hedwig Callender – Hanny 1-1 en op 30 mei werd Andries van der Wal -Hanny 1-1 gespeeld.
Hedwig Callender kon op maandag 22 augustus niet spelen. Hij speelde de partij tegen Wilfred Promes vooruit op 16 augustus. In deze partij werd de linkervleugel van beide spelers (na elkaar) opgesloten. Beide keren werd het eenvoudig met een ruil opgelost. Daarna deed Wilfred een verkeerde verdedigende zet waardoor Hedwig een schijf kon winnen. Wilfred kreeg daarna twee kansen, maar liet deze liggen. De eerste mogelijkheid leek misschien riskant (48. 26-31) en de tweede kreeg hij van Hedwig omdat Hedwig verkeerd offerde. Gelukkig voor Hedwig was deed Wilfred op het laatst toch nog de verkeerde zet.
Hanny de Vaal en Nico Pronk zochten lange tijd hun vleugels op. Nico nam een voorpost, maar die werd gelijk weggeruild. Later trok Hanny op naar het centrum, maar gaf daardoor een mogelijkheid tot doorbraak aan Nico. Deze zou twee schijven hebben gekost, dus was het zetje onvoldoende voor winst. Nico pakte het zetje niet en een tiental zetten later kregen beide spelers de ruimte om naar dam te gaan. Daarbij stonden de schijven van Nico ongunstig en daarvan maakte
Hanny goed gebruik waardoor zij de partij won.
Andries van der Wal moest het opnemen tegen de koploper, die alle partijen tot dan toe had gewonnen, John Kolstee. Andries zocht het centrum op en John koos voor zijn rechtervleugel. Een opsluiting in een hekstelling leidde tot niets (weggeruild) en Andries pakte een cadeautje twee keer niet uit (positioneel). Daarna werd bij de 40e zet besloten tot remise.
In de partij tussen Jeroen Neve en Wynton Meijer namen beide spelers een strategisch veld in (24 voor wit en 27 voor zwart). Daarbij had Jeroen een mooie piramide opgebouwd waardoor hij licht voordeel had. Hij ging echter te snel in de aanval waardoor het voordeel verdween. Even later deed hij een gewaagde zet (25. 23-19) waardoor het voordeel naar Wynton ging. Wynton liet echter de kans op schijfwinst liggen, maar maakte later toch nog gebruik van de witte schijf op 19. Dat leverde schijfwinst op, dat door Wynton niet helemaal vakkundig werd uitgespeeld, want Jeroen kreeg nog een kans op remise (50. 33-28 in plaats van 33-29), die hij liet liggen. Door de remise van John, het verlies van Jeroen en de winst van Hanny staan Jeroen en Hanny nu drie punten achter op John. John heeft nu aan twee remises voldoende om bovenaan te eindigen. Komende maandag speelt John tegen Hanny.

 Hedwig Callender (756)  Wilfred Promes (494) 20Partij  
 Hanny de Vaal-Kokshoorn (644)  Nico Pronk (581) 20Partij
 Andries van der Wal (702)  John Kolstee (767) 11Partij
 Jeroen Neve (817)  Wynton Meijer (770) 02Partij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.