Nieuws

Eerste ronde ZHDB-kampioenschap

De 2e Open Delflandkampioenschappen werd door voorzitter/organisator Henk de Witt geopend, waarna Mees van den Bosch een gedicht zei uit zijn bundel Tongzoenen op de damlijn….en daarna werd het ernst en begonnen de Delflandkampioenschappen, 34 dammers/damsters achter de borden!

HOOFDKLASSE

Dat Frans Teijn won van Gerard Peroti was niet wereldschokkend (had ook andersom kunnen zijn, denk ik). Zelfs de remise die Jeroen Kos en Henk de Witt overeenkwamen baarde geen grote verbazing. Zie diagramstand hieronder van Jeroen Kos – Henk de Witt

Analyse Henk de Witt: Zwart heeft zich laten opsluiten en wilde deze riskante strategie niet te lang voortzetten. Dus 23-28, 33×22, 17×28. Zwart mag er niet meteen achter met 38-33 vanwege 13-19 met dam. Maar na 45-40 moest zwart zijn voorpost nauwkeurig verdedigen. Analyse wijst uit dat zwart best nog even in de opsluiting had kunnen blijven. In de diagramstand is het na 20-25 wit die zich nauwkeurig moet verdedigen.

Zwart speelde volgende zet: 40. 23-28 partij gaat verder als volgt:

 

een remise als gevolg. Zie de volledige partij via deze link.

Nee, de verrassing was de nederlaag van de huidige Delflandkampioen Thomas Wielaard. Natuurlijk, zijn tegenstander Gaetano Nahar (studerend in Delft en uitkomend voor het Arnhemse CTD ….én in het bezit van een rating van 1330!) was iemand om voorzichtig mee om te springen.

Oud-Delfland kampioen (meedere malen) Geert Prinsen vertelde na afloop, dat Thomas de schijf die hij voorkwam had moeten teruggeven en dan was er z.i. weinig aan de hand.

PROMOTIEKLASSE

Dat Jaap van Hal (van Johan Pronk) en Piet Rozenboom (van Jan Dekker) wonnen was geen grote verrassing. Eigenlijk was de vroege zege van DOS-terrier Loek Tillemans na een lelijke misgreep van Heve Bijnaar ook niet de verrassing in deze klasse. Nee, dat was wel (althans dat vindt uw verslaggever….en wat weet die nou) de remise van Cees van Atten tegen één van de favorieten Henk Valk. Zie diagramstand hieronder van de lelijke misgreep van Heve Bijnaar (wit)

Wit speelt de volgende zet: 24. 30-25 en dat werd funest voor wit, zie hieronder als volgt:

en wit staat verloren, Zie de volledige partij via deze link.

EERSTE KLASSE

Roy Blinker heeft een hele tijd ‘droog gestaan’, maar dat was niet te merken aan zijn partij tegen Rob Smits. Prachtige overwinning! Rolan van der Lugt had een zekere remise op zijn bord, maar dat eindspel hè…Arie van Diggele won. Nafta Rijgersberg had één moment van onbezonnenheid en moest de punten aan Mees van den Bosch laten. Victor Bijnaar, Jaap Vermeer, Jan Eekhout en Khalid es Sabry scoorden allen één punt.

TWEEDE KLASSE

Rob de Blij gaf zomaar 3 schijven weg! Gelukkig stond ie er 5 voor en won dus toch. De sportieve (vrouwelijke) duizendpoot Quirine van der Salm begon met een ‘nul’, maar laat het er zeker niet bijzitten. Chiel Overvoorde is voor mij dé favoriet en maakte tegen Amand Keultjes die verwachting helemaal waar.

HUISDAMMERS

Door allerlei ongelukkige omstandigheden kwamen in deze klasse maar 2 spelers achter het bord. Ton Wiegman (dat kan een sterke worden!) versloeg Rubelto Baker.

Voor alle uitslagen, standen en partijen van 1ste ronde delflandtoernooi 2013 zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.