Informatie

Eerste ronde provinciaal kampioenschap

(een bewerking van het artikel van Jaap van Hal)

Het Haags Damcomité heeft op maandag 25 april weer alle deelnemers welkom geheten. Na een toernooi dat door Corona werd afgebroken in 2020 en niet kon worden gehouden in 2021 kunnen de deelnemers eindelijk weer voor dit toernooi dammen. Deze keer zonder bestuursleden van het Haags Damcomité. Jan Kok verzorgde de inning van het inschrijfgeld en hield het openingspraatje. Gerda en Joke van der Meijden verzorgden de indeling van het lokaal en zetten de partijen in Toernooibase, met hulp van Jaap van Hal.  Nel Lindhout kon helaas niet aanwezig zijn omdat zij een week geleden verkeerd was gevallen. Hopelijk kan ze weer snel achter een dambord komen zitten.
Voor een makkelijke invoer in Toernooibase: schrijf duidelijk en vergeet geen zet. Semilive noteren kan overigens ook in Het Kalhuis. Uiteraard wel een eigen tablet meenemen.
De indeling is weer gemaakt op basis van de rating van de deelnemers per 1 januari 2022 volgens de interim-ratinglijsten van de KNDB. Op deze lijst ontbreken twee dammers, namelijk Leo van Teijlingen en Devanand Orie. Voor Leo kon een virtuele rating gevonden worden door op zijn naam te zoeken bij Scheveningen, Den Haag of Monster. Deze rating was voorafgaande aan het kampioenschap 856. Helaas is dat nu niet meer te zien omdat zijn partij tegen Marlon Mangroe deze rating al heeft veranderd. Voor Devanand Orie is geen rating te vinden.
Johan Pronk heeft zijn rating op 1000 geschat. Deze rating is los gelaten om de berekening, zoals voor de rating wordt gebruikt. De partijen bij Scheveningen leiden er toe dat de rating dan stijgt van 1000 naar 1004. De rating van Devanand is daarom op 1000 gezet. Met deze ratings kwam Leo in de Promotieklasse en Devanand in de Hoofdklasse.

Hoofdklasse

Devanand Orie kon gelijk in de eerste ronde tegen de ‘grote’ meester van dit toernooi, Frits Luteijn. Naar horen vertellen is Devanand nog niet zo lang geleden van Suriname naar Nederland gekomen. De eerste partij in Toernooibase was op 28 juni 2021 tegen Arend van Beelen (winst). Het leek erop dat Frits enkele keren op een zetje speelde, maar Devanand trapte er niet in. De partij bleef gelijkwaardig totdat Frits bij de 44e zet terug ruilde. Devanand speelde echter de verkeerde schijf
waardoor de kans op winst kleiner werd (zie diagram). Daarna werd er aan beide kanten twee keer een schijf geofferd, maar dat Devanand één keer te veel waardoor het remise liep. Een mooi resultaat voor Devanand en een waarschuwing voor de overige Hoofdklassers. Arend van Beelen liet zich als snel opsluiten op zijn linkervleugel wat een leuke partij bracht en licht voordeel voor Francis Tholel. Het voordeel werd steeds groter totdat Francis over het hoofd zag dat Arend met een leuke combinatie uit de opsluiting kon komen. Francis moest nu weer opnieuw beginnen met het opbouwen van voordeel en dat deed hij, want hij had een betere binding van zijn schijven in het centrum. Arend had nog een kans op remise, maar liet deze liggen. Bas Baksoellah had de aanval kunnen starten, maar speelde voorzichtig tegen Radjinder Jharap, mede door drie keer op dezelfde manier terug te ruilen. Toch had hij een aardig voordeeltje kunnen pakken, net voordat hij een verkeerde zet deed waardoor Radjinder de partij won. Bonne Douma nam Nico Leemberg al snel in de hekstelling en dat bepaalde het verloop van de partij lange tijd. In deze stelling had Bonne een dam kunnen halen, maar die was dan direct weer afgepakt. Een zet later ruilde Nico zich uit de hekstelling. Toen Bonne verkeerd verdedigde verloor hij een schijf en later nog een. Toch had hij nog kans op remise gehad als hij het tijdelijke offer anders had gedaan.
Harry Zandvliet had de opening tegen Piet Rozenboom voorbereid en deze werd ook gespeeld. Door terugruilen van Piet verkreeg Harry tempivoordeel, maar dat werd weer vakkundig afgebroken. Piet ruilde in de partij elf keer tegenover Harry geen een. Piet verloor de partij omdat hij bij de 56e zet een op het oog gedurfde zet niet deed (zie 3e diagram van Harry op Toernooibase). Harry had dan een schijf verloren waardoor Piet remise had kunnen halen.

 Ronde 1 
 Frits Luteijn    Devanand Orie   1 1   Partij
 Francis Tholel    Arend van Beelen   2 0   Partij
 Radjinder Jharap    Bas Baksoellah   2 0   Partij
 Nico Leemberg    Bonne Douma   2 0   Partij
 Harry Zandvliet    Piet Rozenboom   2 0   Partij  

Promotieklasse

Wegens ziekte bij de familie De Vaal kon de partij Johan Pronk – Ron de Vaal niet doorgaan. Deze wordt later ingehaald. Gerard Peroti bouwde tegen Ratan Ganeshie een sterk centrum op ondanks het steeds afbreken door Ratan, maar zag bij de 35e zet een (duur) damzetje over het hoofd. Hij pakte de dam gelijk weer af, maar stond toen verloren. Hij had ook de aanval kunnen kiezen aangezien de dam duur was . De overblijvende stand was voor Gerard goed, want hij had een sterke verdediging en kon vangstellingen bouwen en proberen door te breken op zijn rechtervleugel. Marlon Mangroe sloot Leo van Teijlingen al snel op in diens rechtervleugel en verkreeg daardoor voordeel dat echter niet kon worden vergroot. Dat voordeeltje verdween even, maar kwam weer terug totdat Marlon achter een schijf liep. Leo had de combinatie gezien, nam deze en kwam uit de problemen op het moment dat Marlon zijn voordeel met een damcombinatie had kunnen vergroten . De partij ging daarna gelijk op totdat er een zetje in de stand kwam, die niet werd gezien. Op zo’n moment rijst de vraag of de notatie goed was, want soms worden zetten omgedraaid waardoor het er op lijkt dat er een zetje in kwam, die er echter niet is geweest. Beide heren kunnen nog weten of het er in zat  Deze keer was het zetje voor Leo. Harold Jagram en Nerin Bisseswar speelden een voorzichtige partij. Er werden geen risico’s genomen en toen Nerin een voorpost nam was er ook niets aan de hand. Dat gebeurde wel toen Nerin op de 31e zet waarschijnlijk dacht af te ruilen (of gevaar zag dat er niet was), maar Harold sloeg zodanig dat hij een schijf won. Daarna probeerde Nerin het nog wel, maar Harold gaf hem geen kans meer.

 Ronde 1 
 Gerard Peroti    Ratan Ganeshie   0 2 Partij
 Marlon Mangroe    Leo van Teijlingen   1 1 Partij  
 Harold Jagram    Nerin Bisseswar   2 0 Partij
 Johan Pronk   Ron de Vaal       

Eerste Klasse

Wegens ziekte bij de familie De Vaal kon ook de partij Hedwig Callender – Hanny de Vaal niet doorgaan. Deze wordt later ingehaald. Hedwig was wel aanwezig en trainde met Johan Pronk op zetjes. Het leek er even op dat Andries van der Wal dezelfde zetten ging spelen als Jeroen Neve, maar dat veranderde bij de 6e zet. Daarna werd het een wedstrijdje vastzetten. Jeroen zette Andries in het centrum vast en Andries zette Jeroen vast op diens linkervleugel, maar beiden konden er weer makkelijk uitkomen. Enkele zetten later liet Andries een 1 om 2 van Jeroen Neve toe, maar toen hij de schijf terug had gepakt, deed hij een verkeerde zet. Als gevolg daarvan verloor Andries een schijf. Andries probeerde nog wat van het voordeel van Jeroen af te snoepen, maar had het geluk dat Jeroen een zetje over het hoofd zag. Daarna ging de partij alsnog verloren. Wynton Meijer en Nico Pronk speelden anders dan Andries en Jeroen, want zij begonnen gelijk met het ruilen van schijven. Beide spelers speelden op de rechtervleugel van Wynton waardoor deze vleugel steeds dunner werd. Toen het aardig dun werd liet Nico zich (onnodig) op de andere vleugel vast zetten in een hekstelling waarbij voor hem een belangrijk veld (7) niet was bezet. Dit was nog niet zo erg, maar toen hij ruilde (zie diagram) kwam hij slechter te staan. Wynton speelde het handig uit en won een schijf. Daarna zorgde hij voor een 2 tegenover 1 schijf waardoor hij makkelijk kon doorlopen naar dam en de partij won. John Kolstee won al snel een schijf in zijn partij tegen Wilfred Promes, die binnen enkele zetten de velden 22 en 24 bezette (slechte binding van deze schijven). Toen hij daarna een gaatje maakte in zijn stand ging de schijf verloren en moest hij de hele partij tegen achterstand aan kijken. Toch kreeg hij van John een kans om de schijf terug te pakken, maar Wilfred nam deze kans niet waar door verkeerd te ruilen. Dat had nog goed voor hem uit kunnen pakken, want enkele zetten later kwam er een zetje op bord te staan, die beide heren blijkbaar niet zagen. Toen Wilfred later zelf in een zetje liep was de partij voorbij.

 Ronde 1 
 Jeroen Neve    Andries van der Wal   2 0 Partij  
 Wynton Meijer    Nico Pronk   2 0 Partij
 John Kolstee    Wilfred Promes   2 0 Partij  
 Hedwig Callender   Hanny de Vaal-Kokshoorn       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.