Informatie

1e ronde Provinciaal Kampioenschap

(door Jaap van Hal)

Het provinciaal kampioenschap is weer begonnen op 2 maart 2023. Roy Bidesi heeft zich vanwege persoonlijke omstandigheden afgemeld. Pertap Malahé doet in zijn plaats mee. De indeling in groepen is gebaseerd op de rating per 1 januari 2023. In Toernooibase wordt de rating van 1 juli 2022 vermeld waardoor er onduidelijkheid kan ontstaan. In Toernooibase hebben Bas Baksoellah (1008) en Edwin Remmerswaal (1016) een hogere rating dan Jack Mondt (994). Dit is dus niet de rating waarmee de indeling is bepaald. De rating per 1 januari van Bas is 1001, van Edwin is 1006 en van Jack is 1007. Jack speelt daarom in de Hoofdklasse.
Komende donderdag worden foto’s gemaakt om alle partijen te kunnen invoeren en bespreken.

De twaalf dammers, die niet voor de Hoofdklasse spelen, zijn verdeeld over twee (bijna) gelijkwaardige groepen van zes dammers, namelijk Groep A en Groep B. Deze spelen vijf partijen om de eindstanden van de voorronden te bepalen. Daarna worden de nummers 1 en 2 van beide groepen bij elkaar geplaatst en gaan zij dammen om de prijzen van de Promotieklasse. De nummers 3 en 4 van beide groepen worden ook bij elkaar geplaatst voor de prijzen van de Eerste Klasse. De nummers 5 en 6 van beide groepen spelen dan voor de Tweede Klasse.
Er zijn dan drie groepen van vier dammers, waarvan binnen elke groep twee dammers elkaar al hebben ontmoet in de voorronde. De score van de voorronde wordt meegenomen, zodat er voor de groepen van vier maar twee partijen gespeeld hoeven te worden. Dat is in totaal dus zeven partijen, net zoals voor de Hoofdklasse.

Hoofdklasse

De partij tussen Frans Teijn en Harry Zandvliet is tijdens het schrijven van dit verslag (9 maart) nog niet ingevoerd en kan dus niet kort worden beschreven. Beide spelers zitten qua rating in de middenmoot waardoor, gezien het verschil in rating, winst leuk zou zijn. Dat ging deze keer op voor Frans.
Hans van Woerkom moest de eerste ronde niet tegen Roy Bidesi spelen, maar tegen Pertap Malahé. Beide spelers speelden gedurende een tiental zetten op dezelfde vleugel. Daarna verplaatste het spel zich naar het centrum. Beide spelers kregen een voorpost, die ook snel weer weg waren. Zonder voordeel werd het eindspel bereikt, waarin Hans met een vertraagde ruil zou kunnen doorlopen naar dam, maar zover kwam het niet (zie diagram). Helaas vergat Hans in een 3
om 3 om 2 schijven weg te geven en liep hij in een ‘verborgen’ foutje waardoor Pertap de partij won.
Nico Leemberg en Bonne Douma hadden vorig jaar ook al tegen elkaar gespeeld. Toen won Nico de partij. Bonne nam al snel een voorpost in en bouwde een sterk centrum op. Bonne brak deze gedeeltelijk zelf af door ‘onnodig’ te ruilen, waarmee de stand vereenvoudigd werd. Daarna verkreeg Nico langzamerhand voordeel, maar gaf deze weg door niet de halve hekstelling in te nemen. Even later ging het voordeel naar Bonne omdat hij Nico aan beide kanten vast had gezet. Als gevolg
daarvan moest Nico een schijf geven en kwam hij verloren te staan. Bonne kon doorbreken , maar deed dit niet. Enkele zetten later had Bonne een 2e schijf kunnen afdwingen, maar deed dit ook niet, waardoor de partij remise liep.
Jack Mondt doet sinds lange tijd weer mee (of is het de eerste keer) en kon gelijk tegen de qua rating sterkste dammer, Gerard de Groot. De partij leek klassiek te worden met tempivoordeel voor Gerard, maar hij had daarbij de mogelijkheid om te ruilen om het gelijkwaardiger te maken. Toen Jack zich vast liet zetten op zijn rechtervleugel werd de partij spannend, want beide spelers moesten goed opletten. Kort daarna nam Jack een ruil, Gerard mocht maar 1 kant op slaan, die
goed leek, maar juist voordeel gaf aan Gerard. De zet later was niet nodig, maar gaf winnend voordeel aan Gerard.

Voorronde A en B

In voorronde A speelden Harold Jagram en Jeremy Pauwels hun eerste partij. Binnen 20 zetten speelde Harold twee keer een 2 om 2 waardoor er veel speelruimte overbleef in het centrum, maar waarbij Harold tempivoordeel van 4 kreeg. Daarna ging Jeremy op zijn linkervleugel in de aanval. Hij nam een voorpost in, waarbij drie aanvallers tegenover drie verdedigers kwamen te staan. Harold ‘combineerde’ de aanval op deze schijf met een aanval op zijn linkervleugel, maar verzuimde voordeel te pakken (zie diagram). Vermoedelijk wilde hij de plakker niet, die voor hem wel goed was. Kort daarvoor had Jeremy voordeel kunnen pakken (zie toernooibase), maar ruilde hij af. Even later wachtte Harold ten onrechte (?) met een doorbraak waardoor het voordeel verloren ging (zie diagram). Zwart zou echter bij een directe doorbraak compensatie hebben en zelf eerder doorbreken, waarschijnlijk ook remise. Door het wachten met de doorbraak kreeg Jeremy tijd om een goede stand op te bouwen. Harold gaf in een 7 om 7 onnodig een schijf, maar dat had geen gevolg. Beide spelers braken door naar dam zodat de partij remise liep.
De partij tussen Edwin Remmerswaal en Nerin Bisseswar was een partij met wisselende kansen. Helaas is de notatie van Nerin niet goed genoeg om de gehele partij in te voeren. Nerin moest een schijf offeren omdat hij twee schijven (22 en 24) met een verkeerde binding op het bord zette. Het leek er ook even op dat hij een schijf kon winnen, maar dat was maar schijn. Nerin had compensatie voor het verlies van de schijf waardoor de partij gelijkwaardig bleef. Dat bleef zo totdat
Edwin een zetje over het hoofd zag. Door de onduidelijke notatie is deze stand onzeker, maar zat het zetje van Weiss zat wel in de partij. Daarna gaf Nerin de winst weg, maar hoe is nu niet vast te stellen.
Voor voorronde B werd 1 partij gespeeld, want de andere 2 partijen zijn uitgesteld. Bas Baksoellah speelde tegen Gerard Peroti. De partij was gelijkwaardig, maar Gerard maakte het zichzelf lastig door de schijven 4, 5 en 10 weg te spelen. Bas kon daardoor dreigen met een ruil naar veld 20 (met doorbraak naar dam) waardoor Gerard 2 keer een 2 om 2 speelde om dit te voorkomen. Daarna werd de dreiging teniet gedaan door een ruil naar de betreffende vleugel. Op dat moment had Bas positioneel licht voordeel kunnen verkrijgen (zie diagram), maar deed hij dat niet. Het voordeel zou de uitslag van de partij waarschijnlijk niet hebben veranderd. Er werd nog lang doorgespeeld, maar beide spelers bleven scherp: remise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.