Informatie

In Memoriam Henk de Witt (1946 – 2020)

‘Bevlogen, beminnelijk, bourgondisch’

‘Ze zijn nog lang niet van me af’. Henk de Witt dacht eind december na afloop van het door hem geïnitieerde Toptoernooi-zonder-remise meteen alweer een zet vooruit. Zoals het een goede dammer en zeker ook Henk zelf betaamt. Het mocht echter niet zo zijn. Een ongelukkige val gevolgd door een hersenbloeding in zijn Delftse grachtenwoning werd hem uiteindelijk op Goede (wat heet) Vrijdag fataal.
De woorden die bij Henk de Witt passen zijn: gepassioneerde liefhebber van de damsport, bevlogen, beminnelijk, perfectionistisch, bourgondisch, kleurrijk, creatief, estheticus en een onvermoeibare doordouwer die van geen opgeven weet. KNDB-voorzitter Frans de Jonge: ’Groot verlies, voor de damsport! Maar ook als mens’.
Hij verenigde sinds jaar en dag de drie-eenheid dammer/organisator/kunstenaar in zich. Zijn (dam)kunst, vorig jaar nog via – uiteraard – een damevenement geëxposeerd, hangt in menig huiskamer te pronk.
Zelf kon hij meer dan verdienstelijk een partijtje spelen. In zijn geboorteplaats Groningen werd hij als lid van DGZ diverse malen provinciaal jeugdkampioen en veroverde ook een keer – vóór Douwe de Jong en Paul Germain – de titel bij de senioren. Na zijn verhuizing naar Delft liet hij in de toenmalige West-Hollandse Dambond onder anderen Ron Heusdens zijn hielen zien. Zijn grootste succes boekte hij in 2017 toen hij zich met overmacht tot Nederlands veteranenkampioen mocht laten kronen. Het inspireerde de Zeeuwse veteraan Aart Walraven tot de volgende limerick:
Een dammer uit Delft, de guit,
ging steeds voor de volle buit:
een plusscore van liefst zes!
Zelfs een virus hield hem bij de les.
wel is hij koortsig onder z’n pet en erg Witt-jes!

Ook in Europees verband was de man, die jarenlang ook de grote voortrekker van de plaatselijke damclub DOS was, als 70-plusser in de voorste gelederen te vinden. Vorig jaar nog blies hij als invaller in het eerste tiental van Van Stigt Thans in de ereklasse zijn partijtje mee.

Spraakmakend
De meeste bekendheid oogstte Henk-met-de-pet echter als organisator en als kruisridder tegen de ‘remisère’. In samenwerking met studentenhuisvester DUWO werd in de kennisstad een handvol spraakmakende evenementen ten doop gehouden met wereldtoppers als Alexander Georgiev, Alexeï Tsjizjov en Harm Wiersma. De complete
vaderlandse sportpers kwam erop af want ‘korfbaluitslagen’ als 12-0 en 9-3 waren toch wel héél bijzonder. Met tomeloze energie bestreed Henk het remisevirus dat in zijn ogen zeker op topniveau te welig tierde. Eind december keerden Tsjizjov en Georgiev terug naar Delft waar ze samen met Oranje-troeven Jan Groenendijk en Martijn van IJzendoorn een
experimenteel toernooi zonder remises afwerkten. Henk de Witt was tevens een groot voorstander van de zogeheten Delftse telling en ontving in 2008 de promotieprijs van de KNDB.

Intussen had hij samen met drie geestverwanten de Stichting Dampromotie opgericht. ‘Het is voor ons duidelijk dat de damsport dringend toe is aan een algehele vernieuwing. De traditionele manier van dammen heeft zijn aantrekkingskracht verloren. Wij zetten een paar van onze ideeën op een rijtje. Waarbij we benadrukken dat het gaat om de samenhang. En dat het voor bestuurders de kunst is om er niet met de blik van een ‘doorgewinterde’ dammer naar te kijken, maar met de blik van de buitenwereld’, is de intro op de website (www.dampromotie.nl). Waarbij het accent niet zo zeer op de top maar vooral ook op de recreatie-dammer (buurttoernooien!), vrouwen en jeugd ligt.
Behalve de sneldamtoernooien op zijn zo geliefde Beestenmarkt zette hij In 2008 ook zijn schouders onder de organisatie van de geslaagde wereldrecordpoging blinddammen van Erno Prosman. Meteen daarna bleek hij ernstig ziek. Het ergste werd gevreesd maar het bleek ‘slechts’ om een te verwijderen milt te gaan in combinatie met een stamceltransplantatie via een van zijn zussen.
Dit keer bleek er echter geen redden meer aan. Het is de bedoeling dat Henk de Witt van de zomer op een voor hem passende wijze wordt herdacht. In verband met het corona-virus heeft de crematieplechtigheid vrijdag in besloten kring plaats maar is wel via internet te volgen.
Ook is een condoleanceregister geopend. Zie de rouwkaart.